Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en omläggning av bilskatten.
Inga incitament är effektivare för att ändra människors beteende än ekonomiska styrmedel. En omläggning av bilskatten från nuvarande system till att baseras på bilens/fordonets bränsleförbrukning skulle få en mer konkret och lättbegriplig effekt på miljön än många andra förslag. Ingen teknikutveckling behövs, bara ett antal enkla matematiska beräkningar. Beräkningen av skattesatsen kan följa någon form av standardberäkning av bränsleförbrukningen för varje fordonsmodell.
En klok och snål bilist kör en bränslesnål bil och anpassar sin körstil till låg bränsleförbrukning. Skillnaden i bränsleförbrukning mellan en tio år gammal bil och en ny av samma modell och med motsvarande motoreffekt är inte sällan mer än 30 procent. Den som kör snålt kan reducera bränsleförbrukningen med 20 procent. Att köra en ny, energieffektiv bil och tillämpa en snål körstil kan därför minska energikostnaden med minst 50 procent.
Redan idag lönar det sig att köpa en ny, bränslesnål bil och övergå till en ekonomisk körstil för de allra flesta, särskilt personer med riktigt gamla, bensinslukande bilar. Skillnaden i årlig kostnad beroende på bilens bränsleförbrukning är för en normalbilist större än den årliga värdeminskningen för en ny bil med motsvarande motoreffekt.
En ytterligare utveckling av en miljöprofilerad bilskatt skulle vara att öka incitamentet för den enskilde att tillämpa en mer miljövänlig körstil genom att delar av fordonsskatten läggs direkt på drivmedel. Det skulle medföra att den enskilde bilisten kan minska sina totala kostnader genom att anpassa sin körstil – eller att minska sin bilanvändning. Eventuella ogynnsamma glesbygdskonsekvenser kan lösas med skattereduktion och kloka nivåer för avdrag vid inkomstdeklaration.
En omläggning till ett ”körstilsbetingat skatteuttag” skulle bli en stark drivkraft till förmån för lägre total bränsleförbrukning och därmed även bättre miljöarbete i trafiken. Detta bör ges regeringen tillkänna.