Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att samma skatteregler ska gälla vid utbetalning av lön till barn under 15 år oavsett om det är ens egna barn eller någon annans, under förutsättning att rådande minderårigbestämmelser i arbetsmiljölagen följs.
I ett familjeägt företag är det inte ovanligt att barn till företagare börjar jobba tidigt i den verksamhet som föräldrarna driver. Nuvarande regelverk försvårar emellertid familjeföretagares möjlighet avlöna egna barn under 15 år. Om lön ges för arbetsinsatser läggs den lönen nämligen på förälderns lön med en normalt väsentligt högre marginalskatt. Om företagaren däremot anställer annans barn under 15 år är det helt i sin ordning att betala ut lön. Dessa regler andas misstänksamhet mot företagare och är dessutom diskriminerande mot barnen.
Det är rimligt att alla barn behandlas lika och därför bör skattelagstiftningen förändras så att även barn i ett familjeföretag har möjlighet att få lön för sina arbetsinsatser. Lönens storlek ska självklart relateras till arbetsinsatsen och ett tak kan sättas så att reformen inte lockar till överutnyttjande och skatteplanering.
Det är i sammanhanget viktigt att betona att rådande minderårigbestämmelser i arbetsmiljölagen ska fortsätta att gälla. Huvudregeln är att minderåriga inte får anlitas till eller utföra normalt arbete förrän under det år då den minderårige fyller 16 år. Den som är yngre än 16 år men fyllt 13 år kan dock anlitas att utföra lätt arbete, som inte kan inverka skadligt på hans eller hennes hälsa, utveckling eller skolgång. Arbetsmiljöverket har även medgivit att barn, som inte har fyllt 13 år, får anlitas för vissa mycket lätta arbeten. Det krävs att den minderårige fullgjort sin skolplikt och naturligtvis måste regler vad gäller arbetstid, nattvila och veckovila m.m. följas. Arbetsmiljöverket ger i sina föreskrifter exempel på vilka slags arbeten som kan komma i fråga och föreskriver särskilda villkor för arbetet. Minderårigbestämmelserna i arbetsmiljölagen gäller alltså även för minderåriga som utför arbete utan att vara anställda, t.ex. i familjeföretag.