Motion till riksdagen
2007/08:Sk292
av Cecilia Wikström i Uppsala (fp)

Skatteavdrag för kultursponsring och inköp av konst


fp1303

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att göra sponsring av kultur avdragsgill.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att införa en avskrivningsrätt för företag vid inköp av konst.

Motivering

Samarbete mellan idrottsvärlden och näringslivet är väl utbrett idag. Det finns många fördelar för företag som sponsrar idrott. Företaget har lätt att komma ut med sitt namn genom exempelvis namn på idrottsanläggningar och logotyper på tröjor etc. Insatsen är lätt att mäta som motprestation, då företaget syns tydligt. För denna typ av sponsring får företagen skatteavdrag.

Inom kulturen är det ofta inte lika lätt att visa vad sponsringen betyder för företaget i form av reklam och marknadsföring. Därför är möjligheterna att göra skatteavdrag begränsade. Jämfört med många andra länder i Västeuropa har kulturfinansieringen i Sverige en hög offentlig andel medan bidragen från enskilda och näringsliv är mindre.

Många inom kultursektorn har en positiv inställning till samarbete med näringslivet och på många håll har sådana samarbeten pågått länge. Till exempel har Dramaten, Operan och Norrlandsoperan och många andra institutioner väl etablerade samarbeten med näringslivet, men sponsringen är otillräcklig idag. Lokala festivaler, teatergrupper och andra kulturskapare kan ha stort utbyte av samarbete med det lokala näringslivet, inte minst ekonomiskt, men också som en väg att förstärka sin lokala förankring och möta nya publikgrupper.

Samarbetet mellan kultur och näringsliv måste öka i Sverige. För att komma tillrätta med detta krävs en lagändring som gör att sponsring inom kultursektorn blir lättare att göra avdragsgill. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.

I Danmark har man infört en avskrivningsrätt för företag vid inköp av konst. I Danmark infördes avskrivningsrätten på konst för företag 2002. Syftet med avskrivningsrätten var att förbättra de ekonomiska villkoren för konstnärerna och stimulera danska företag till konstnärlig utsmyckning av sina arbetslokaler. Konstverk som är flyttbara kan skrivas av med 25 procent årligen och konstverk som permanent ingår i en byggnad skrivs av tillsammans med byggnaden. En avskrivningsrätt på skatten för svenska företag som köper in konst skulle öka efterfrågan på konst och underlätta för konstnärer att leva på sitt yrke. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.

Stockholm den 3 oktober 2007

Cecilia Wikström i Uppsala (fp)