Motion till riksdagen
2007/08:Sk282
av Krister Hammarbergh (m)

Smarta miljöskatter på drivmedel


m1537

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om punkt- och miljöskatter för drivmedel för människor bosatta i glesbygd.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om reseavdrag för människor bosatta i glesbygd.

Motivering

Den nuvarande regeringen anger två områden som stora framtidsutmaningar. Den ena utmaningen är nationell och handlar om att långsiktigt se till att människor i arbetsför ålder i så stor utsträckning som möjligt finns i arbete. Det är av avgörande betydelse om Sverige skall kunna behålla ett välfärdssystem och samtidigt kunna göra nödvändiga investeringar exempelvis i utbildning, forskning och infrastruktur.

Den andra utmaningen handlar om en klimatpolitik som ger förutsättningar för människan att leva under fortsatt goda och även bättre levnadsvillkor utan att klimatet försämras och att samtidigt andra naturvärden kan säkras.

Det är viktigt att dessa två områden kan kombineras. Transporter är av stor betydelse för en utvecklad ekonomi. Samtidigt står trafiken för en betydande andel av utsläppen av växthusgaser.

Avgörande för om det skall vara möjligt att minska klimatpåverkande utsläpp för persontransporter är en utvecklad kollektivtrafik. Fortsatta investeringar och en pålitlig tidtabell är väsentligt om människor skall gå från att nyttja den egna personbilen till att använda sig av kollektivtrafik.

Det finns däremot delar av landet där en fungerande kollektivtrafik aldrig kommer att bli rationell ur vare sig miljö- eller ekonomisk synvinkel. I glest bebyggda områden där den lokala arbetsmarknaden är starkt begränsad är det nödvändigt att resa längre sträckor. En politik för fler i arbete måste gälla i hela landet. Det måste löna sig att arbeta även när arbetsresa med egen bil är den enda förutsättningen.

I ren glesbygd är även resor med personbil enda förutsättningen för nödvändiga inköp av mat och andra förnödenheter. Möjligheten för barn att kunna delta i fritidsaktiviteter kan vara helt beroende av bilkostnaden.

Använder man sig av Glesbygdsverkets definition av glesbygd så uppgår befolkningen i dessa delar av landet till ca 181 000 personer, vilket motsvarar två procent av landets befolkning. Det är helt uppenbart att de utsläpp som den andelen av befolkningen genererar inte påverkar de totala utsläppen i någon större grad. Inte heller innebär det någon större påverkan på statens skatteintäkter.

Däremot påverkar en högre drivmedelsbeskattning i mycket stor grad människors drivkrafter till att arbeta på annan ort.

För att kunna kombinera målen om en hög sysselsättning i hela landet, lägre utsläpp av växthusgaser och en levande landsbygd så bör regeringen överväga att införa differentierad drivmedelsbeskattning. Med modern teknik är det idag enkelt att begränsa en lägre skattesats till en fysisk person och till det område där personen verkar. Enligt uppgift från tillverkare av drivmedelspumpar så finns den informationen redan idag i systemen. Förutsättningen är att användaren använder sig av ett kort och ansöker om den lägre skattesatsen hos Skatteverket. Även vid kontantbetalning kan systemet användas om kortet registreras vid betalningen.

På samma sätt bör differentierade reseavdrag övervägas – ett system som redan tillämpats vid det tidigare generella skatteavdraget för boende på landsbygd.

Stockholm den 2 oktober 2007

Krister Hammarbergh (m)