Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att rutinerna för kyrkoskattebetalning i samband med utträde ur Svenska kyrkan bör ses över.
Kyrkan är skiljd från svenska staten. Trots detta ombesörjer Skatteverket inbetalningen av kyrkoskatt och begravningsavgift. Kyrkoskatten betalas av medlemmar i Svenska kyrkan. Begravningsavgiften är obligatorisk. Om man begär utträde ur Svenska kyrkan upphör uppbörden av kyrkoskatt. Problemet är att om en person begär utträde ur Svenska kyrkan efter den 1 november måste han eller hon ändå betala kyrkoskatt för november–december utträdesåret och hela det kommande året. Det kan inte vara förenligt med svensk rättspraxis att behöva betala en avgift/skatt till en organisation som man begärt och beviljats utträde ur.
Det rimliga är att när utträdet är beviljat så ska också skatteinbetalningen upphöra antingen omedelbart eller så ska den skattskyldige får tillbaka det inbetalade beloppet som ackumulerats efter utträdet i samband med slutskattebesked och eventuell skatteåterbäring.
De här reglerna och rutinerna för kyrkoskattebetalning måste ses över och förändras.