Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om ändrade regler för förtida uttag av medel på pensionssparkonton vid betalningssvårigheter.
Ett pensionssparkonto får jämlikt 58 kap. 32 § inkomstskattelagen avslutas genom en utbetalning i förtid under vissa i lagen angivna förutsättningar. Därutöver stadgas att sådan förtida utbetalning får äga rum om det i andra fall finns synnerliga skäl. Skatteverket är beslutande myndighet.
Det ligger redan i uttrycket synnerliga skäl att möjligheten att medge en förtida utbetalning ska tillämpas restriktivt och endast förekomma i undantagsfall. Det finns all anledning att ifrågasätta denna restriktivitet, i all synnerhet som rekvisitet synnerliga skäl enligt uppgift tolkas olika i skilda delar av landet. I t.ex. situationer där en enskild hamnat i betydande ekonomiska svårigheter kan möjligheten till en förtida utbetalning innebära att konkurs eller utmätning undviks och personen ifråga på egen hand eller med hjälp av en budget- eller skuldrådgivare klarar ut sin ekonomiska situation och inte blir ett fall för Kronofogdemyndigheten. Det måste ligga i samhällets intressen att så sker. Vi har redan alldeles för många personer som hamnat i en skuldfälla och som dessvärre förblir gäldenärer hos Kronofogdemyndigheten för evigt.
Skatteutskottet har vid förra årets behandling av denna motion som skäl för att vara restriktiv med förtida utbetalningar poängterat att pensionssparandet är tänkt att ge trygghet vid ålderdom. Men det är sannerligen inte någon väg till en tryggad ålderdom att hamna i en skuldfälla som kan innebära ett livslångt ärende hos Kronofogdemyndigheten med allt vad detta innebär av konsekvenser.
Jag menar att systemet bör göras betydligt mer flexibelt med större valmöjligheter för den enskilde. Det är ju trots allt individen själv som har sparat kapitalet och som väljer att ta ut detta i förtid för att klara sig ur en allvarlig skuldsituation. Det allmänna får ju ut den uppskjutna skatten. Enklast kan detta ske genom att i den aktuella lagtexten byta ut ”synnerliga skäl” mot ”särskilda skäl”.