Motion till riksdagen
2007/08:Sk250
av Birgitta Sellén och Kenneth Johansson (c)

Ersättnings- och skatteprinciper vid markavsättning för naturvård


c499

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över de regler som gäller beträffande kapitalvinstbeskattning vid statlig avsättning för naturvård samt även för intrångsersättning för s.k. toleransavdrag.

Motivering

Fram till 2010 skall 400 000 hektar skog skyddas i Sverige genom naturreservat och biotopskydd, samtidigt som man räknar med att skogsägarna själva på frivillig väg ska avsätta 500 000 hektar. Ersättning till markägarna baseras normalt på teoretisk avkastningsvärdering som hängs upp på ett statistiskt medelpris på orten. Principen att i värderingen tillämpa ett medelpris för genomförda köp kan starkt ifrågasättas. Ett tillägg till medelpriset på orten borde därför göras för att ge markägaren full marknadsmässig individuell ersättning.

För den enskilde markägaren som drabbas av samhällets markavsättning för naturvård uppstår ofta nackdelar vilka i dagens system inte beaktas, t ex nya gränser som försvårar rationellt brukande. Det handlar om både ekonomiska och känslomässiga faktorer som bör hanteras med full respekt för äganderätten. För ersättning till enskilda skogsägare utgår hos mottagarna kapitalvinstskatt med 27 % på den del som överstiger anskaffningsvärdet. Att staten efter en påtvingad avsättning tar tillbaka en stor del av ersättningen som kapitalvinstskatt upplevs som stötande.

Här följer ett exempel ur verkliga livet hur det kan bli för en skogsägare: En skogsbonde berättar om hur delar av hans mark – 52 ha av 150 ha – klassats som nyckelbiotop. Vid avtalet som skrevs 2006 så fick han ut 205 kr/kubikmeter skog. Efter skatt (52 kr/ kubikmeter skog) så har han fått 153 kr/kubikmeter. Det är lite pengar i jämförelse med om han kunnat sälja virket, eftersom det är så höga priser nu.

I våra grannländer Norge och Finland ges särskilda skatteförmåner vid markavsättningar för naturvård. Med verkan från och med 2005 har Norge infört skattefrihet avseende kapitalvinst vid markavsättning. I Finland är kapitalvinstbeskattningen vid markavsättning för naturvård så låg som 5,6 %, en fjärdedel av den normala nivån. Till detta kommer att engångsersättningar vid skogsskyddsavtal är skattefria.

Statlig avsättning kan genomföras antingen genom att staten köper markområdet eller genom att staten ersätter markägaren för intrånget att den skogliga förfoganderätten övertas av samhället. Från det uppskattade medelpriset dras vid intrångsvärdering ett s k toleransavdrag som avser värdet av den generella naturhänsyn som skall lämnas enligt skogsvårdslagen. Vid köp-alternativ tillämpas dock ingen sådan reduktion. Att vid intrång göra detta toleransavdrag för generell hänsyn är inte motiverat eftersom staten helt tar över den skogliga förfoganderätten på marken. Ersättningsprinciper som av markägarna uppfattas som rättvisa och rimliga ökar förutsättningarna för att nå målen för miljö och markavsättningar.

Vi vill nu särskilt lyfta frågorna om kapitalvinstbeskattning och toleransavdrag i samband med statliga ersättningar för naturvårdsavsättning. Inför nästa budgetproposition bör därför regeringen se över de regler som finns när naturreservat och biotopskyddsområden ska inrättas på skogsägarnas marker, så att kapitalvinstbeskattningen slopas för ersättning i samband med statlig avsättning för naturvård och att vid intrångsersättning (allframtidsupplåtelse) reduktion med s.k. toleransavdrag slopas. Detta bör ges regeringen tillkänna.

Stockholm den 1 oktober 2007

Birgitta Sellén (c)

Kenneth Johansson (c)