Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om enskilda givares avdragsrätt för gåvor till ideella organisationer.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om avdragsmöjligheter för företag.
Det frivilliga engagemanget i föreningslivet är en omistlig del av samhällsgemenskapen. Det skapar också trygghet och välfärd för många som annars skulle hamna i utanförskap. Den frivilliga hjälpverksamheten i ideella för-eningars regi bidrar till stor del till att lindra nöd och elände på många håll där de offentliga insatserna inte räcker till. En stor del av Sveriges befolkning deltar aktivt i frivilligt engagemang för andra människors bästa.
De personer som lägger ned kraft, tid och pengar för andras väl ska tas tillvara och uppmuntras. De som förutom att hjälpa med pengar också hjälper med sin egen tid är värda all vår beundran och vårt stöd. Alla timmar som läggs ned av frivilliga – volontärer – för att underlätta och förbättra för andra människor kan inte nog uppskattas. Men det handlar inte bara om en uppmuntrande klapp på axeln, det handlar också om att ge de organisationer som har volontärer fortsatt ekonomisk hjälp och möjlighet att verka.
Med möjlighet att få enskilda givare att ge bidrag till en viktig verksamhet, stärks verksamheterna och ges möjlighet att hjälpa fler. Därför bör möjligheten till avdragsrätt för gåvor införas. Det skulle underlätta för ideella organisationer som lever under knappa omständigheter.
Vi vill peka på att det i många andra länder är helt annorlunda än i Sverige. Frivilligt arbete och gåvor och donationer uppmuntras och stöds av regeringarna, något som de tidigare socialdemokratiska regeringarna i vårt land inte gjort sig överhövan kända för. Ett näraliggande land är Storbritannien, där regeringen exempelvis skrivit en särskild ”Compact act” om volontärarbete och lägger ned stor kraft på att öka människors arbete och delaktighet. Avdragsrätt för gåvor till ideella organisationer ses som en självklarhet. Samma inställning finns hos länder längre bort, Kanada och Nya Zeeland är sådana exempel. Det är glädjande att regeringen nu signalerat att det är dags att göra en svensk ”Compact” med frivilligrörelse i vårt land, något som många organisationer ser fram emot.
De flesta länder inom EU har olika former av avdragsmöjlighet för gåvor till ideell verksamhet och välgörande ändamål, dock inte Sverige. Också våra nordiska grannländer, Norge, Danmark och Finland har olika former av avdragsrätt.
Vi anser därför att regeringen snarast bör undersöka möjligheterna att införa avdragsrätt för gåvor för enskilda givare till organisationer som är godkända och driver en ideell verksamhet. Dessutom bör liknande avdragsmöjligheter för företag ses över.