Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att avskaffa källskattesystemet.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om synliga skatter.
Partierna i Allians för Sverige gick till val på att ge människor och företag större makt över sin tillvaro. Nu har dessa partier majoritet i riksdagen och styr sedan ett år tillbaka Sverige. Regeringen har rivstartat med ett gediget reformprogram där sänkta skatter har varit en viktig del, men mer behöver göras.
En grundförutsättning för att kunna diskutera förändring är att utgå från en gemensam verklighetsuppfattning. Den som inte uppfattar ett problem vill ju inte åtgärda det. Trots att skattetrycket i Sverige fortfarande är bland världens högsta så tror många människor att det är betydligt lägre än vad de i själva verket är. Det har visats i flera undersökningar. Ju lägre vi tror att skatterna är, desto mindre tror vi ju att de behöver sänkas. Om vi inte lyckas bryta den vanföreställningen kommer vi aldrig att få mandat för någon större förändring.
Sedan källskattereformen genomfördes 1947 dras preliminärskatten från lönen utan att vi ser den, i alla fall inte om vi är löntagare. Innan dess fick man gå och betala in själv och genomgå en kännbar skilsmässa från sina surt förvärvade slantar. Det är efter källskattens införande som Sverige blivit ett nästan världsunikt högskatteland. Frågan är om det hade varit politiskt möjligt med fullt synliga skatter.
De flesta företagare vet hur det känns att själv betala in både löneskatter och arbetsgivaravgifter till Skatteverket. Det gör ont, och det påminner varje månad om att skatten är betydligt högre än 30 procent. Det vore inte bara rättvist utan också nyttigt om även löntagare fick uppleva något liknande. Då, om man till exempel konfronteras med ett inbetalningskort i brevlådan eller med lönebeskedet, ser man tydligare hur högt skattetrycket faktiskt är och kan ta ställning till om man tycker att det är bra, dåligt eller lagom högt. Det måste vi anförtro människor att bestämma själva, mer än vad vi får göra i dag. Att avskaffa källskatten är ett viktigt steg till ökad medborgarmakt.
Huvudargumentet för avskaffad källskatt är alltså att synliggöra det verkliga skattetrycket. Och huvudargumenten emot förslaget avslöjar just den effekten. De brukar nämligen vara av typen ”men tänk om folk inte har pengar kvar till att betala skatten på inbetalningsdagen?”. Det viktigaste svaret på den frågan är att det har människor inte i dag heller. Och om det blir tydligare får människorna, i stället för Skatteverket, bestämma om det är dags att ändra på den saken.
Att redovisa arbetsgivaravgifter tydligt för sina anställda, vilket många arbetsgivare gör redan i dag, är ett annat steg till ökad medborgarmakt. Varje arbetstagare bör få veta hur mycket arbetsgivaren betalar i arbetsgivaravgifter varje månad. Staten bör i detta sammanhang vara ett föredöme och på alla anställdas månatliga lönebesked redovisa arbetsgivarens totala lönekostnad för den anställda (arbetsgivaravgifter + bruttolön), den anställdas bruttolön (inkomstskatt + utbetald nettolön) samt nettolönen.