Motion till riksdagen
2007/08:Sk23
av Lars Johansson m.fl. (s)

med anledning av prop. 2007/08:26 Slopad förmögenhetsskatt m.m.


s16304

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen avslår regeringens proposition 2007/08:26 Slopad förmögenhetsskatt m.m.

En orättfärdig ekonomisk politik

Det går bra för Sverige, sysselsättningen stiger och arbetslösheten faller. Skatteintäkterna ökar i både staten och kommunsektorn.

Vi menar att det är viktigt att nu ta till vara de möjligheter som högkonjunkturen ger för att bryta långtidsarbetslösheten och investera i framtida konkurrenskraft. Därför krävs en god avvägning mellan en ansvarsfull ekonomisk politik och nödvändiga satsningar för framtiden. Det är en uppgift som regeringen har misslyckats med. Den budgetproposition som presenterades för 2008 innehöll vare sig åtgärder för att bryta långtidsarbetslösheten eller strategiska framtidssatsningar. I stället var årets budgetproposition i det närmaste en kopia av förra årets. Fokus ligger på skattesänkningar för mer välbeställda som finansieras med sämre trygghet för vanliga löntagare, inte minst kvinnor, och en ökad otrygghet för alla äldre, sjuka och arbetslösa.

Vi tror inte på en sådan orättfärdig politik. Ökade klyftor är varken bra för tillväxt eller sysselsättning. Orättvisor är improduktiva, skapar motsättningar samt undergräver arbetsvilja och framtidstro. Sverige tjänar på en rättvis fördelning.

Regeringens skattepolitik leder till ökade orättvisor, den undergräver välfärdens långsiktiga finansiering och leder till ett krångligare och mer svåröverskådligt skattesystem.

Vi anser att den borgerliga regeringens inriktning på skattepolitiken är orättvis, omodern och oansvarig samt att människosynen är anmärkningsvärd. Vi vill istället ha ett rättvist skattesystem där utgångspunkterna ska vara att

Avskaffad skatt för rika

Den borgerliga regeringen aviserade i vårpropositionen att förmögenhetsskatten skulle avskaffas retroaktivt från och med den 1 januari 2007. I budgetpropositionen för 2008 annonserade regeringen ett förslag om detta och nu har regeringen lagt en särproposition.

Regeringens motiv för att avskaffa förmögenhetsskatten är märkligt. När de borgerliga partiledarna presenterade förslaget på Dagens Nyheters debattsida skrev de att förslaget är ”en långsiktig och viktig del i vårt reformarbete för att bryta utanförskapet”. Men de som är arbetslösa eller har varit sjukskrivna en längre tid blir knappast hjälpta av att skatten sänks för dem som tjänar allra mest.

Många borgerliga debattörer har under senare år hävdat att förmögenhetsskatten har spelat ut sin roll och att den inte längre betalas av de rika – utan bara av vanliga villaägare. Så är inte fallet. Socialdemokraterna har låtit riksdagens utredningstjänst (RUT) utreda vilka det är som betalar dagens förmögenhetsskatt.

Statistiken från RUT visar att 60 procent av förmögenhetsskatten betalas av den tiondel av befolkningen som har de högsta inkomsterna – och det är således denna grupp som tjänar på att förmögenhetsskatten avskaffas.

Diagram 6. Effekter av avskaffad förmögenhetsskatt – på decilgrupper

procent av den totala inkomstförändringen för befolkningen indelad i deciler

Image: MOT_200708_Sk_23-1.emf

Källa: Riksdagens utredningstjänst.

Avskaffandet av förmögenhetsskatten gynnar dessutom män mer än kvinnor.

63 procent av förmögenhetsskatten betalas av män och endast 37 procent av kvinnor.

Det finns också stora regionala skillnader. I Stockholms län bor 20 procent av landets befolkning, men 44 procent av förmögenhetsskatten betalas in av personer som bor i Stockholms län. Samtidigt bor det i Stockholm många grupper som är förlorare på regeringens politik.

Men det är inte bara på decil- eller exempelnivå som effekterna av den avskaffade förmögenhetsskatten kan illustreras. Enligt statistik från SCB kommer nästan 200 personer att få en skattesänkning på mer än en miljon kronor var när förmögenhetsskatten avskaffas.

Förslaget om att avskaffa förmögenhetsskatten är inte fullt ut finansierat. Det är oansvarigt, dels för att de borgerliga partierna under valrörelsen lovade att de skulle finansiera sina skattesänkningar krona för krona, dels för att den borgerliga regeringen uppenbarligen behandlar skattesänkningar för vanliga löntagare på ett sätt och skattesänkningar för redan rika på ett annat.

Men regeringen stannar inte där, förmögenhetsskatten ska inte bara avskaffas. Skatteverket ska inte längre samla in uppgifter om människors förmögenheter från och med inkomståret 2008, ett årtal som dessutom tidigarelagts i särpropositionen jämfört med vad som skrevs i budgetpropositionen. Det innebär att regeringen i praktiken inför en amnesti för dem som undanhållit förmögenheter från beskattning, trots att både stats- och finansministrarna sagt att en skatteamnesti är utesluten. Detta öppnar också för fusk med förmånssystemen. Försäkringskassan kommer inte längre att kunna kontrollera om personer som ansöker om bidrag har förmögenheter som kan påverka rätten till stöd. Det rör sig exempelvis om ansökningar om bostadstillägg för pensionärer, studiemedel, underhållsstöd och kommunalt försörjningsstöd.

Vi menar att skattesystemet ska vara rättvist, så att personer med stora inkomster och förmögenheter betalar mer i skatt än andra grupper. Vi anser därför att regeringens proposition 2007/08:26 Slopad förmögenhetsskatt m.m. ska avslås.

Stockholm den 14 november 2007

Lars Johansson (s)

Laila Bjurling (s)

Raimo Pärssinen (s)

Christin Hagberg (s)

Fredrik Olovsson (s)

Britta Rådström (s)

Hans Olsson (s)

Birgitta Eriksson (s)