Motion till riksdagen
2007/08:Sk19
av Claes-Göran Brandin och Gunilla Carlsson i Hisings Backa (s)

med anledning av prop. 2007/08:22 Ett förstärkt jobbskatteavdrag


s21015

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen avslår regeringens förslag om förstärkt skattereduktion för arbetsinkomster.

  2. Riksdagen begär att regeringen återkommer med ett förslag som innebär att de ändrade reglerna för behandlingen av sjöinkomstavdrag tillämpas redan fr.o.m. den 1 januari 2007.

Motivering

Jobbskatteavdraget har kritiserats mycket utifrån att det inte kommer alla grupper i vårt samhälle till del. En skatt ska ge så likvärdiga förutsättningar som möjligt för skattebetalarna. Medborgarna ska kunna se och uppleva att det finns en rättvisa i besluten som rör dem. I annat fall upplevs vårt samhälle som orättvist och därmed undergrävs medborgarnas tillit till samhället och beslutsfattarna.

I slutet av 1950-talet infördes en särskild sjömansskatt, därför att man som sjöman inte kan utnyttja samhällets service som landanställda kan. När skattereformen infördes år 1990 avskaffades sjömansskatten. År 1996 beslutade dock riksdagen om ett avdrag och en skattereduktion för gruppen sjömän.

Sveriges ca 12 000 sjöfolk organiserade i Seko, Sjöbefälsförbundet och Sveriges Fartygsbefälsförening fick i stort sett inte något jobbskatteavdrag som en följd av sjömännens speciella skatteregler. Regeringen hade i budgetpropositionen för 2007, vari jobbskatteavdraget föreslogs, slarvat med beredningen och inte förutsett denna oönskade effekt. Samtidigt innebar regeringens a-kasseavgifter en ökad kostnad, för Seko Sjöfolk på ca 3 000 kr om året samtidigt som avdragsrätten för a-kasseavgiften slopades.

Att sjömännen inte skulle omfattas av jobbskatteavdraget hörde alltså inte ihop med att man sedan tidigare hade en reduktion därför att man arbetade på sjön. Även om vi inte tycker att jobbskatteavdraget är en bra idé så bör den ändå omfatta alla anställda – oavsett om man jobbar på land eller på sjön.

Regeringen och finansministern fick den 21/12 2006 en skrivelse från de fackliga organisationerna och från arbetsgivarna i ärendet med krav på ett skyndsamt möte för att finna en lösning. Regeringen lämnade då inte något svar och vidtog ingen åtgärd.

I februari hölls en interpellationsdebatt varefter regeringen började ta reson. I vårpropositionen skrevs att beredningen av ett andra steg i jobbskatteavdraget pågick och att det omfattade en översyn av befintliga regler, däri inbegrips även jobbskatteavdraget för sjömän.

I budgetpropositionen för 2008 återkom regeringen om andra steget i jobbskatteavdraget som sedan konkret presenterades inbakat i proposition 2007/08:22. I denna gör regeringen nu bedömningen att sjöinkomstavdraget inte längre ska påverka skattereduktionens storlek, vilket innebär att även sjömän kommer att få del av jobbskatteavdraget.

Vi gillar principiellt inte jobbskatteavdragen, varken steg ett eller två. Det är ekonomiskt oansvarigt och ytterst orättvist gentemot pensionärer, sjuka och arbetslösa. Det är dock ännu mera orättvist att en hel yrkeskår utan andra synbarliga skäl än rent slarv, har ställts utanför det. Vi vill inte bifalla propositionen om ett jobbskatteavdrag två, men i den del av propositionen som berör sjömännen menar vi att det är rimligt att dessa tills vidare blir delaktiga i det redan existerande systemet med jobbskatteavdrag, när nu den borgerliga majoriteten tidigare har röstat igenom det.

Regeringen vill inte heller erkänna sitt tidigare misstag och anser därför inte att förslaget ska gälla retroaktivt för 2007. Regeringens bristande beredning av jobbskatteavdraget hösten 2006 ska alltså betalas av sjömännen, vilka ska låta sig nöjas med att det åtminstone blir rätt från den 1/1 2008. Detta anser vi är fel. Vi yrkar på att regeringens förslag om förstärkt skattereduktion för arbetsinkomster avslås men att regeringen snarast återkommer med ett förslag som innebär att de ändrade reglerna för behandlingen av sjöinkomstavdrag tillämpas redan fr.o.m. den 1 januari 2007.

Stockholm den 14 november 2007

Claes-Göran Brandin (s)

Gunilla Carlsson i Hisings Backa (s)