Motion till riksdagen
2007/08:Sk17
av Helena Leander m.fl. (mp)

med anledning av prop. 2007/08:27 Avskaffad statlig fastighetsskatt, m.m.


mp015

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen avslår regeringens förslag till utformning av en ny fastighetsskatt.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av en översyn av fastighetsbeskattningen.

Inledning

Regeringen presenterar i propositionen Avskaffad statlig fastighetskatt, m.m. en omläggning av fastighetsskatten. Omläggningen innebär att ett tak införs i uttaget av fastighetsskatt och att skattenivån sänks. Taket indexeras. För att finansiera det minskade uttaget av fastighetsskatt höjs skatten på kapital genom att ett tak införs i möjligheten till uppskov, genom att en ny schblonintäkt av uppskoven införs (och beskattas som kapital) och genom att kapitalvinstbeskattningen på avyttring av privatbostäder höjs från 20 till 22 procent.

Miljöpartiet föreslår att riksdagen avslår regeringens proposition av följande skäl.

Löser inte problemen med fastighetsskatten

Det stora problem som människor upplever med fastighetsskatten är att kostnaden för det egna boendet inte blir förutsägbar. Genom att taxeringsvärdet ökar, ökar uttaget av fastighetsskatt och därmed hushållens utgifter för boendet. Den föreslagna nyordningen i fastighetsskatten löser inte detta problem. Fastighetstaxeringen finns kvar och det nya taket för uttag av fastighetsskatt indexeras. Genom indexeringen kommer skatteuttaget att fortsätta stiga i takt med indexeringen om än på en lägre nivå.

Tveksamma fördelningseffekter

Taket i uttaget av fastighetsskatt ger tveksamma fördelningseffekter. Vissa hushåll med mycket höga taxeringsvärden och låga uppskov kommer att få en kraftigt minskad boendebeskattning medan hushåll med stora uppskov och låga taxeringsvärden kan få höjd skatt.

Begreppsförvirring

Regeringens förslag innebär en omläggning av uttaget av fastighetsskatt och kapitalvinst­skatt. Förslaget innebär ett antal nya regleringar som gör fastighetstaxeringen mer svåröverskådlig och krånglig. Trots att regeringen insisterar på att förslaget innebär att den statliga fastighetskatten avskaffas är detta inte fallet. Som Lagrådet också påpekar är det olämpligt att kalla en skatt som i alla avseenden är en skatt för en avgift. Dessutom ger uttrycket kommunal en falsk bild av att kommunerna har möjlighet att påverka utformning och nivå på skatten. Förståelsen och insynen i ett skattesystem som redan i dag upplevs som krångligt och svåröverskådligt kommer att minska.

Miljöpartiets förslag

Miljöpartiet gick till val på förändringar i fastighetsskatten. Vi hade tagit till oss av den kritik som fanns mot fastighetsskatten och som gick ut på att snabbt stigande taxerings­värden gjorde att hushållens planering av den egna ekonomin försvårades. I valet föreslog vi därför en permanent sänkt fastighetsskatt till 0,8 procent av taxeringsvärdet i avvaktan på en större reform av boendebeskattningen.

Miljöpartiet är kritiskt till regeringens hantering av fastighetsskatten och införandet av ett tak i fastighetsskatten. En så stor och viktig fråga som ändringar i hela fastighets­beskattningen måste skötas på ett omsorgsfullt sätt och beredas i en rimlig ordning. Vi anser inte att regeringen levt upp till dessa krav. Det snabbt hopsnickrade förslaget till ny fastighetsbeskattning som regeringens partier gick till val på hade behövt genomlysas ordentligt i vanlig ordning innan det presenterades som ett skarpt förslag. De problem som regeringen nu har med fastighetskatten visar med all tydlighet att förslaget inte är berett ordentligt.

Miljöpartiet föreslår i det här skedet att riksdagen avslår regeringens förslag och tillkännager för regeringen som sin mening att en större utredning om fastighetsskatten bör initieras med syfte att se över hela fastighetsbeskattningen och återkomma med förslag våren 2009.

Stockholm den 14 november 2007

Helena Leander (mp)

Per Bolund (mp)

Ulf Holm (mp)

Jan Lindholm (mp)

Mikaela Valtersson (mp)