Motion till riksdagen
2007/08:Sk15
av Tommy Waidelich och Bosse Ringholm (s)

med anledning av prop. 2007/08:27 Avskaffad statlig fastighetsskatt, m.m.


s14043

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen avslår regeringens proposition 2007/08:27 Avskaffad statlig fastighetsskatt, m.m.

Motivering

Under valrörelsen lovade moderater och kristdemokrater kraftigt sänkta fastighetsskatter. ”Ingen skulle förlora” var budskapet till stockholmarna. Nu ser vi effekterna. Närmare 150 000 stockholmare kommer att drabbas av regeringens förslag till förändrad fastighetsskatt. Efter en minst sagt turbulent debatt mellan regeringspartierna om utformningen kan vi nu konstatera att de löften som gavs under valrörelsen inte var annat än tomma ord.

Att regeringen inför en ny flyttskatt kommer att innebära stora ekonomiska försämringar för många stockholmare. Enligt Skatteverket har drygt 130 000 stockholmare uppskov av reavinsten som uppstått vid försäljning av hus eller lägenhet. Särskilt hårt drabbas de över 65 år och barnfamiljer som av olika anledningar sålt sitt hus eller sin lägenhet och har kalkylerat med uppskov enligt det nuvarande regelverket. Att retroaktivt införa en skatt på 0,5 procent på hela uppskovsbeloppet anser vi är att straffa barnfamiljer och andra som vill förverkliga sina drömmar eller som på ålderns höst vill ha ett mer lättskött hem. I Stockholm är det ca 17 000 pensionärer och ca 70 000 i åldern 30–49 år som står för de flesta uppskoven. Många av dessa är barnfamiljer.

Enligt HSB Stockholm är effekterna för den som bytt bostad i Tyresö och har ett uppskov på 500 000 nästan 2 500 kr mindre i plånboken per år. Den som bor eller har sålt sin lägenhet i Stockholms innerstad riskerar ännu högre kostnader då uppskovsbeloppen oftast är högre. Ett annat exempel är den ensamstående pensionären i Järfälla som i våras sålde sitt hus och köpte en nyproducerad bostadsrätt. Från första januari ökar hennes boendekostnader med över 700 kr per månad så länge hon lever, vilket inte ingick i boendekalkylen när beslutet togs om ett nytt och tryggare boende på ålderns höst. För henne och många andra äldre innebär införandet av en flyttskatt en ökad orättvisa och ökad otrygghet.

Över 28 000 villaägare i Stockholmsregionen får enligt Villaägarnas riksförbund dessutom högre fastighetsskatt innan kostnaderna för flyttskatten. Om vi räknar in flyttskatten blir effekterna än värre även för dessa. En annan boendeform som kan betrakta sig som ”dubbel” förlorare är så kallade bostadsrättsradhus. De beskattas idag som småhus men omfattas inte av samma avdragsmöjligheter som för villor. När frysningen av taxeringsvärdet upphör kommer dessa föreningar drabbas av kraftigt höjd fastighetsskatt – helt tvärt emot vad de borgerliga partierna utlovade i valrörelsen.

Regeringens bostadspolitik är orättvis, omodern och oansvarig. Den riskerar ge allvariga effekter för samhällsutvecklingen, särskilt i Stockholmsregionen. De nya reglerna är nyckfulla och leder till en ökad stagnation på bostadsmarkanden och skapar inlåsningseffekter. Den som inte flyttar premieras, medan rörlighet bestraffas. Många äldre kommer att bo kvar i sina stora hus för att det blir för kostsamt att flytta till mer anpassade lägenheter. Vi ser tydliga risker med inlåsningseffekter som leder till en ökad tröghet på bostadsmarknaden. Det har också en negativ inverkan på tillväxt och utveckling i Stockholmsregionen. Möjligheterna för näringslivet att rekrytera kvalificerad personal påverkas negativt, särskilt som regeringen övriga bostadspolitik har lett till tvärnit i byggandet av hyresrätter.

Orättvisorna mellan de olika upplåtelseformerna kommer att öka med den borgerliga regeringens förslag. Äganderätt gynnas mer än hyresrätter och bostadsrätter. Det leder till att den rådande obalansen mellan boendeformerna förstärks. De nya reglerna är också oberäkneliga och oförutsägbara utifrån ett enskilt hushållsperspektiv, vilket skapar en större osäkerhet på bostadsmarknaden. Risken för stagnation på bostadsmarknaden är stor, vilket i sin tur påverkar byggandet. Den som inte flyttar premieras, medan rörlighet bestraffas. Vi behöver en rättvis boendebeskattning som inte straffar stockholmarna. Att slott och koja ska beskattas lika är en orättvis, omodern och oansvarig politik.

Vi behöver ett skattesystem som ger legitimitet och skapar rättvisa mellan boendeformerna. Att ägarna till stora lyxvillor får 10 000-tals kronor i sänkt fastighetsskatt som betalas med en retroaktiv flyttskatt för dem sålt sin bostad är en orättvis politik. Förslaget innebär samma beskattning som tidigare men att beskattningen ändras från att vara löpande skatt på värdet till en flyttskatt. För en tillväxtregion som behöver en rörlig bostadsmarknad ger detta fel signaler. Snarare handlar det om en Stockholmsfientlig politik.

Stockholm den 13 november 2007

Tommy Waidelich (s)

Bosse Ringholm (s)