Motion till riksdagen
2007/08:Sk14
av Marie Engström m.fl. (v)

med anledning av prop. 2007/08:27 Avskaffad statlig fastighetsskatt, m.m.


Förslag till riksdagsbeslut

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen avslår regeringens proposition 2007/08:27 Avskaffad statlig fastighetsskatt, m.m.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om fastighetsskatt, begränsnings- och dämpningsregler.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om översyn av boendeskatter.

Propositionens innehåll

I propositionen föreslås att den statliga fastighetsskatten på bostäder avskaffas och ersätts av en kommunal fastighetsavgift.

Fastighetsavgiften för småhus föreslås bli 6 000 kr, dock högst 0,75 % av taxeringsvärdet. Fastighetsavgiften för flerbostadshus föreslås bli 1 200 kr per bostadslägenhet, dock högst 0,4 % av taxeringsvärdet. Avgiften indexeras genom att knytas till inkomstbasbeloppets förändring. Avgifterna kommer att överföras till kommunerna.

För staten finansieras införandet dels genom en nedjustering av det generella statsbidraget till kommunerna det första året, dels genom förändringar av kapitalinkomstbeskattningen av privatbostäder.

Kapitalvinstskatten på avyttring av privatbostäder föreslås höjas från 20 % av vinsten till 22  % av vinsten. Vidare sker ett antal förändringar i systemet med uppskov med beskattning av kapitalvinst vid avyttring av privatbostad. Förslagen träder i kraft den 1 januari 2008.

Vänsterpartiet avvisar regeringens förslag. Riksdagen bör därför besluta att proposition 2007/08:27 avslås.

Vänsterpartiets främsta kritik består i att omläggningen av fastighetsbeskattningen innebär stora skattesänkningar för välbeställda. Det är också svårt att få en klar bild av vad förslaget kommer att innebära för kommunerna och exakt hur enskilda skattskyldiga kommer att påverkas av skatteomläggningen och indexuppräkningarna. Vi saknar även en analys över vad förslaget innebär ur ett regionalpolitiskt perspektiv. Effekten av borttagande av begränsningsreglerna verkar inte vara genomlysta. Den uppfattningen styrks egentligen av att regeringen låter regeln vara kvar för vissa grupper som pensionärer och människor som har aktivitets- och sjukersättning. Man kan bara spekulera i de problem och överväganden som förmodligen måste göras då hushållsinkomsten kan komma att bestå av både löneinkomster och de inkomster som räknats upp ovan.

Regeringen skriver i propositionen att avgiften i statsrättslig mening är en skatt. Samma bedömning gör flera remissinstanser liksom Lagrådet. Mot bakgrund av detta är det obegripligt att regeringen fortfarande kallar skatten för en kommunal fastighetsavgift.

Vänsterpartiets förslag

Skatt på boende

Vänsterpartiet menar att fastigheter är tillgångar som ska beskattas. Fastigheter utgör också en viktig och stabil skattebas. Boendeskatterna får inte ge upphov till orimliga effekter. Man ska inte tvingas från sitt hem för att man bor i ett område där välbeställda köper hus. Det har funnits återkommande problem med att hus i attraktiva områden, som sålts till ett högt pris, bidragit till höga taxeringsvärden. Det kunde ibland innebära en skattesituation, för framför allt låg- och medelinkomsttagare, som vi inte ansåg vara rimlig. Vänsterpartiet bidrog därför till att en begränsningsregel infördes för ett antal år sedan. Den har reviderats och för närvarande ska ingen betala högre fastighetsskatt än vad som motsvarar 4 procent av hushållets samlade inkomst. Det avser fastigheter med ett taxeringsvärde upp till 3 miljoner kronor. Vi anser att den siffran bör höjas. Den som genom begränsningsregeln får nedsatt fastighetsskatt kan också få nedsatt förmögenhetsskatt.

I Vänsterpartiets budgetmotion (2007/08:Fi276) bygger fastighetsskatteförslaget på de regler som gällde vid utgången av år 2006, med några undantag. Vi avvisade förslaget från 2007 års budgetmotion om begränsning av fastighetsskatt på markvärdet som tillämpades vid 2007 års taxering. Däremot ställde vi oss bakom förslagen i samma proposition om borttagande av schablonbeskattningen för bostadsrätter och en neddragning av fastighetsskatten för flerbostadshus till 0,4 procent av taxeringsvärdet. På sikt bör fastighetsskatten på flerbostadshus tas bort helt. Vi står också bakom tidigare dämpnings- och begränsningsregler.

I dag ges möjlighet till uppskov med reavinstskatt vid försäljning av bostad. Regeringen föreslår nu förändringar. Uppskovsbeloppen uppgår för tiden 1994–2006 till ca 150 miljarder kronor. Vänsterpartiet menar att på sikt bör denna möjlighet upphöra och skatteskulderna till staten betalas av. Det är dock viktigt att skattskyldiga i god tid informeras om förändringar och att återbetalning av skulder görs på ett så fördelningsmässigt riktigt sätt som möjligt.

Vad som ovan anförs om fastighetsskatt, begränsnings- och dämpningsregel bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

Översyn av skatt på boende

Vänsterpartiet har i olika sammanhang krävt en skatteöversyn. En sådan bör också gälla boendeskatter. I en översyn vill vi pröva möjligheten att ta ut fastighetsskatt som en förmån under inkomst av tjänst med två basvärden, ett på marken och ett på byggnaden. Byggnadens värde ska vara geografiskt neutralt, dvs. samma typ av hus får samma värde oavsett var det är beläget. Vi är naturligtvis också öppna för att diskutera andra lösningar.

Översynen ska också omfatta beskattning av bostadsrätter. Vi föreslår att varje bostadsrätt skall värderas för sig och att den samlade värderingen blir underlag för bostadsrättsföreningarnas fastighetsskatt. För att undvika dubbelbeskattning ställde sig Vänsterpartiet bakom ett borttagande av schablonbeskattningen av bostadsrättsföreningar. I avvaktan på skatteöversyn görs uttag av fastighetsskatt som beskrivits ovan.

Vad som anförts om översyn av fastighetsskatten bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

Stockholm den 1 november 2007

Marie Engström (v)

Ulla Andersson (v)

Wiwi-Anne Johansson (v)

Jacob Johnson (v)

Peter Pedersen (v)

Kent Persson (v)