Motion till riksdagen
2007/08:Sf341
av Ulrika Carlsson i Skövde m.fl. (c, v, kd, fp, m, s, mp)

Alla barns rätt till sjukvård


kd639

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att alla barn i Sverige oavsett legal status får tillgång till hälso- och sjukvård.

Motivering

Sverige har ett väl utbyggt system för sjukvård för barn. I Sverige finns dock ett antal barn som inte kan tillgodogöra sig denna vård på grund av att de vistas i Sverige som ”gömda” eller ”papperslösa”. Dessa barn har t ex kommit hit som en del av en asylsökande familj som sedan fått avslag eller så har de kommit in i landet utan att befatta sig med Migrationsverket över huvud taget.

I barnkonventionens artikel 2 slås fast att konventionsstaterna ska tillförsäkra varje barn inom deras jurisdiktion de rättigheter som anges i konventionen. Här får ingen skillnad göras mellan barn, oavsett deras ställning. De rättigheter som anges i konventionen bör alltså säkerställas för alla barn som vistas i Sverige, oavsett legal status.

I konventionens artikel 24 stadgas att konventionsstaterna ska sträva efter att säkerställa att inget barn berövas sin rätt till sådan hälso- och sjukvård att barnet kan åtnjuta bästa uppnåeliga hälsa.

Rätten till hälso- och sjukvård för asylsökande barn och barn som fått avslag på asylansökan är idag inte reglerad i lag, utan genom en överenskommelse mellan staten och dåvarande Landstings­förbundet. Överenskommelsen omfattar dock inte barn som vistas i Sverige utan att ha ansökt om uppehållstillstånd, barn som vistas i Sverige och har ansökt om uppehållstillstånd grundat på anknytning eller barn som är födda i Sverige och för vilka uppehållstillstånd inte sökts.

Sverige har ratificerat barnkonventionen och i och med det förbundit sig att verka för tillgång till sjukvård för alla barn i Sverige. När man utarbetar bestämmelser på detta område bör denna rättighet vara en utgångspunkt. Vi förordar inte en uppräkning av specifika kriterier, eftersom det kan medföra att grupper av barn hamnar utanför.

FN:s kommitté för barnets rättigheter har tidigare kritiserat Sverige för att principen om icke-diskriminering inte tillämpats fullt ut för barn till illegala invandrare, s.k. gömda barn, i fråga om social service utöver rätten till akut sjukvård. I en rapport från 2006 konstaterade FN:s specielle rapportör för allas rätt till hälsa efter ett besök i Sverige att skillnader i rätten till sjukvård baserat på legal status är diskriminering. Han uppmanade Sveriges regering att erbjuda sjukvård till alla på samma villkor.

Stockholm den 2 oktober 2007

Ulrika Carlsson i Skövde (c)

Eva Olofsson (v)

Rosita Runegrund (kd)

Solveig Hellquist (fp)

Krister Hammarbergh (m)

Monica Green (s)

Jan Lindholm (mp)