Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en översyn av regler för uttag av närståendepenning.
I samband med nära anhörigs svårare sjukdom kan anhöriga söka närståendepenning. Till närstående räknas anhöriga, men även andra som har nära relationer med den svårt sjuke, som till exempel vänner eller grannar.
Med svårt sjuk menas sådana sjukdomstillstånd som innebär ett påtagligt hot mot den sjukes liv. Som arbetstagare har man rätt till ledighet från arbetet under den tid som närståendepenning utbetalas. Närståendepenning kan utgå i högst 60 dagar sammanlagt för varje person som är svårt sjuk och kan inte utbetalas till flera vårdare för samma tid.
Rätten till närståendepenning är kopplad till i vilken omfattning man avstår från förvärvsarbete, vilket betyder att avstår man helt från förvärvsarbete får man hel närståendepenning. Halv eller fjärdedels ersättning utgår om man avstår från arbete till häften respektive en fjärdedel.
Idag har många familjer sina barn spridda över hela landet och ibland även tillfälligt i andra länder. Vid en förälders sjukdom i livets slut vill oftast barnen samlas hos sin anhörige. Hur lång den tiden blir vet ingen, men i många fall handlar det om ett par veckor. Med nuvarande system får de anhöriga dela på dagarna eller turas om för att beviljas närståendepenning.
Om man till exempel i en familj med fyra barn bedömer att det bästa för den anhörige är att ansvara för vården tillsammans, skulle varje anhörig kunna få 15 dagar vardera. Dygnets 24 timmar är långa om man ska vara ensam vårdare i denna situation. Även vid sjukhusvistelse är det en mycket krävande situation för den anhöriga.
Vi borde mera se det som att anhöriga är en viktig resurs för personer i livets slut och vikten av att syskon också ska kunna vara lediga samtidigt för att både stötta varandra och hjälpas åt att ta hand om sin förälder. En värdig omsorg för människor i livets slutskede är viktigt. Att få ha barnen samlade kring sig den sista tiden ingår i en värdig omsorg.