Motion till riksdagen
2007/08:Sf328
av Christina Oskarsson m.fl. (s)

Trygghet och välfärd


s80165

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om vårt socialförsäkringssystem som en grundpelare i vårt välfärdssamhälle.

Motivering

Socialförsäkringarna är en av grundpelarna i vår välfärdspolitik – ett bra sätt att hålla samhället samman. En mycket viktig del utgörs av sjukförsäkringen vars uppgift är att ge skydd mot inkomstbortfall vid sjukdom. För oss socialdemokrater är den så kallade standardtryggheten via inkomstbortfallsprincipen en mycket viktig princip. Lika viktig är möjligheten att genom rehabilitering få sin försörjningsförmåga återställd efter sjukdom inom sitt gamla yrke, men också när sjukdomen gjort det omöjligt att försörja sig inom det gamla yrket.

Från årsskiftet 06/07 sänktes ersättningen i sjuk- och föräldraförsäkringen genom att man ändrade beräkningsgrunden, som gäller all dagersättning, från 100 procent till 99 procent. För en person med en inkomst på 25 000 kr/mån-ad som blir sjuk innebär det sänkt sjukpenning med 248 kronor per månad.

Samtidigt sänktes taket i sjukförsäkringen från 10 prisbasbelopp till 7,5. Detta drabbar många delar av vårt trygghetsnät, sjukpenning, rehabiliteringspenning, närståendepenning, smittbärarpenning, arbetsskadesjukpenning, dagpenning enligt det statliga personskadeskyddet och ersättning från Försäkringskassan vid tvist om sjuklön. Dessutom sänktes taket på samma sätt i den tillfälliga föräldrapenningen och havandeskapspenningen, vilket medför att färre kommer att få ut 80 procent av sin inkomst i ersättning.

Genom att sänka taket i sjukförsäkringen och den tillfälliga föräldrapenningen fick 1,6 miljoner människor sänkt ersättning när de drabbas av sjukdom eller behöver vara hemma för vård av sjukt barn. För yrkesgrupper som exempelvis sjuksköterskor, poliser eller civilingenjörer blir det en kännbar försämring med flera tusenlappar mindre i månaden.

Genom att färre personer omfattas av den gemensamma tryggheten, minskar tilltron och legitimiteten för våra allmänna trygghetsförsäkringar. Detta är därmed ett hot mot hela vår solidariska välfärdspolitik.

Att den nuvarande regeringen bryter mot pensionsöverenskommelsen, genom att sänka ålderspensionen för förtidspensionärer, ser vi som ett stort svek mot de människor som tvingats bort från arbetsmarknaden. Ålderspensionen ska numera beräknas på 80 procent av antagandeinkomsten istället för som tidigare 93 procent.

Unga människor som förlorat sin arbetsförmåga genom trafikolycka eller allvarlig sjukdom kan det komma att mista 1 000–1 500 kronor i månaden i försämrad ålderspension. Som om detta inte vore nog uteblev den av regeringen utlovade höjningen av bostadstillägget för förtidspensionärerna.

Arbetsgivaren kan nu med stöd av lagstiftningen kräva läkarintyg från första dagen. Detta kan komma att utgöra en väldig belastning på sjukvårdssystemet. Om en arbetstagare utan godtagbart skäl underlåter att lämna intyg enligt arbetsgivarens begäran behöver inte arbetsgivaren utge sjuklön för den återstående delen av sjuklöneperioden.

Förslaget om sjukintyg från första dagen kan också leda till en allvarligt försämrad situation på vårdcentralerna, som redan i dag har en tung arbetsbörda. Då ytterligare en arbetsuppgift lagts på vårdcentralernas läkare leder detta oundvikligen till sämre tillgänglighet. Sjukvården kan tvingas prioritera fel och de svårt sjuka riskerar att komma i kläm.

Istället för att ta emot patienter som verkligen behöver träffa en läkare kan läkarens tid delvis upptas av att skriva sjukintyg åt patienter som i övrigt egentligen inte behöver träffa en läkare. Detta är ett helt nytt uppdrag som kan komma att drabba kronikerna och andra som får stå tillbaka för att sjukvården ska tvingas skapa utrymme för den här typen av besök. Redan nu finns möjligheten för arbetsgivaren att, under vissa förutsättningar, kräva sjukintyg från första dagen. Detta behöver således inte förstärkas och vi kräver att regeln ska behållas med tidigare lydelse.

Att ge människor en god rehabilitering efter sjukdom är det viktigaste för att man ska kunna komma tillbaka i arbete. Finsam var ett samarbete som syftade till att uppnå just denna goda rehabilitering och ett arbete i den andan behöver skapas igen för att ge stöd och hjälp till de som är på väg tillbaka ut i arbetslivet.

I sin första regeringsdeklaration 2006 sade statsministern: ”Ett starkt civilt samhälle är också grunden för en stark demokrati. Ett ökat samarbete mellan den offentliga, privata och ideella sektorn är nödvändig för att utveckla vårt samhälle.”

Vi instämmer i statsministerns analys och anser att den organisation som i dag präglar Arbetsmarknadsverket genom bland annat länsarbetsnämnder och Försäkringskassan med deras socialförsäkringsnämnder, försäkringsdelegationer och länsförbund just är ett sådant samarbete. Myndigheter, den ideella sektorn i form av förtroendevalda ifrån våra partier, fackföreningsrörelsen och representanter ifrån arbetsgivaren samverkar för människors bästa. Organisationer måste ständigt ses över och utvecklas, inte avvecklas. Därför kräver vi en utvärdering av de beslut som fattats, att systematiskt flytta ut de förtroendevalda från Försäkringskassans organisation.

Trygga människor vågar mer, därför ser vi med stor oro på hur den borgerliga alliansen systematiskt övervältrar kostnader på de ekonomiskt svaga såsom sjuka, förtidspensionärer och ålderspensionärer. Ett samhälles styrka och framgång mäts genom sin förmåga att ta hand om sina gamla och sjuka.

Stockholm den 4 oktober 2007

Christina Oskarsson (s)

Carina Ohlsson (s)

Catharina Bråkenhielm (s)

Claes-Göran Brandin (s)

Ann-Christin Ahlberg (s)

Jennie Nilsson (s)