Motion till riksdagen
2007/08:Sf266
av Lars Ohly m.fl. (v)

Utgiftsområde 10 Ekonomisk trygghet vid sjukdom och handikapp


v451

Sammanfattning

Regeringen intensifierar i budgetpropositionen det breda angrepp mot socialförsäkringssystemen man inledde hösten 2006 och presenterar nu ett åtstramningsprogram angående sjukförsäkringen. Vänsterpartiet avvisar dessa föreslagna och aviserade försämringar och ovillkorligen även tanken på att försämringar i trygghetssystemen för sjuka och arbetslösa skulle leda till stärkt närvaro på arbetsmarknaden. Vi avvisar därmed den besparing som regeringen säger sig göra inom sjukförsäkringen. Vi vill därför återställa taket i sjukförsäkringen till 10 basbelopp och vi avvisar sänkningen av sjukpenningen som genomförts i två steg genom ändrade beräkningsgrunder för sjukpenninggrundande inkomst (SGI). Vi föreslår en höjning av sjukpenningen för arbetslösa. Vi återställer försämringarna angående antagandeinkomsten för personer med sjuk- och aktivitetsersättning. Vi föreslår ökade medel till Försäkringskassan för att öka personaltätheten. Vi föreslår också att medel inom sjukpenningsanslaget skall få användas till ett förstärkt särskilt högriskskydd för långtidssjukskrivna och även till kvalitetssäkrad företagshälsovård. Vi föreslår att bostadstillägget för förtidspensionärer höjs stegvis till 95 procent och att hyrestaket höjs till 5 000 kronor. Därutöver anvisas medel för att genomföra en informationssatsning om bostadstillägget. Vi föreslår också en stegvis höjning av ersättningsnivån i sjuk- och aktivitetsersättningen till 67 procent.

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen beslutar avslå regeringens förslag till lag om ändring i lagen (1962:381) om allmän försäkring (avsnitt 2.1 och 3.7.1 i budgetpropositionen).

  2. Riksdagen anvisar med följande ändringar i förhållande till regeringens förslag anslagen under utgiftsområde 10 Ekonomisk trygghet vid sjukdom och handikapp enligt uppställning:

Anslag

Regeringens förslag (tkr)

Förändring
(tkr)

19:1

Sjukpenning och rehabilitering m.m.

29 735 081

3 867 000

19:2

Aktivitets- och sjukersättningar m.m.

73 791 231

2 830 000

19:6

Försäkringskassan

6 669 376

395 000

Summa:

7 092 000

19:1 Sjukpenning och rehabilitering m.m.

De genomgripande åtstramningar och kraftiga nedskärningar som regeringen föreslår på sjukförsäkringens område innebär ett kraftigt besparingspaket. Härigenom hotas socialförsäkringssystemets grundvalar och därmed individens rätt till ekonomisk trygghet vid sjukdom och handikapp. Den reformering av sjukförsäkringen som presenteras i höstbudgeten är inget annat än ett kraftigt besparingsprogram. Den innebär dels att lagen om anställningsskydd kringgås, dels att många människor helt enkelt får ett mycket sämre stöd som sjuka. Vänsterpartiet avvisar kraftigt dessa försämringar och ovillkorligen tanken på att inskränkningar i trygghetssystemen för sjuka och arbetslösa skulle leda till ökad sysselsättning.

Vänsterpartiet avvisar den sänkning av sjukpenningen som föreslås genomföras genom ändrad beräkningsgrund för SGI och återställer även den sänkning som genomfördes i och med budgetpropositionen för 2007. Sammantaget innebär våra förslag en ökning av anslaget med 885 miljoner kronor. Mot denna bakgrund bör regeringens förslag till lag om ändring i lagen (1962:381) om allmän försäkring avslås (avsnitt 2.1 och 3.7.1 i budgetpropositionen). Detta bör riksdagen besluta.

Vi avvisar därmed också de besparingar som regeringen påstår sig göra som en följd av åtgärdspaketets genomförande tillsammans med opreciserade satsningar för att bekämpa fusk. Därmed föreslår vi att anslaget förstärks med 982 miljoner kronor jämfört med regeringens förslag.

Utöver den minskning av utgifterna för sjukförsäkringen som enligt regeringens förslag följer av direkta regelförändringar och minskade ersättningsnivåer, sker en neddragning av anslagen som exempelvis är kopplad till förändringar i Försäkringskassans praxis och förhållanden på arbetsmarknaden. Även detta bör ses som ett resultat av regeringens åtstramningspolitik.

För att stärka försäkringen och för att fler skall omfattas av den inkomsttrygghet som sjukförsäkringen syftar till, föreslår Vänsterpartiet att taket i sjukförsäkringen återställs till 10 basbelopp. Vi anvisar för detta 1 700 miljoner kronor 2008. År 2009 blir kostnaderna 1 800 miljoner kronor och för 2010 1 900 miljoner kronor.

Vänsterpartiet föreslår också att taket i sjukpenningen för arbetslösa skall höjas så att den motsvarar de höjningar i a-kassan som vi föreslår skall gälla från 1 juli 2008. Vi anvisar för detta 300 miljoner 2008 och 600 miljoner för kommande år.

Vidare föreslår vi att medel inom sjukpenningsanslaget skall få användas till ett förstärkt särskilt högriskskydd för långtidssjukskrivna som undantas från sjuklöneperioden i ett år vid återgång i arbete hos samma eller ny arbetsgivare.

Vi välkomnar att regeringen avsätter medel inom anslaget till satsningar på företagshälsovård men avvisar den föreslagna inriktningen av denna satsning. Vi vill istället att medlen skall användas till en förstärkning av tillgången till företagshälsovård av hög kvalitet. Arbetet med certifiering och utvecklingen av medicinsk och annan arbetsplatsrelaterad rehabilitering behöver skyndsamt förstärkas. Vi finner inte att beslutsunderlaget i budgetpropositionen är tillfyllest eftersom riksdagen inte kommer att veta vad anslaget om 3,4 miljarder kommer att gå till.

Sammantaget föreslår Vänsterpartiet en ökning av anslaget 19:1 Sjukpenning och rehabilitering m.m. med 3 867 miljoner kronor för 2008.

19:2 Aktivitets- och sjukersättning m.m.

Vänsterpartiet anvisar inom anslaget medel för att återställa den försämring som regeringen genomförde i och med budgetpropositionen för 2007 för personer med sjuk- och aktivitetsersättning, som innebär att endast 80 procent av antagandeinkomsten skall vara pensionsgrundande. Detta leder till en sämre framtida pension för denna grupp. Vi vill därför höja beräkningsunderlaget av antagandeinkomsten inom sjuk- och aktivitetsersättningen till den tidigare nivån på 93 procent och anvisar för detta 1 800 miljoner kronor från 2008.

För att förbättra villkoren för en grupp som är mycket eftersatt föreslår vi från 2008 en stegvis höjning av ersättningsnivån i sjuk- och aktivitetsersättningen till 67 procent. Vi anvisar därmed en förstärkning av anslaget med 600 miljoner 2008. Kostnaderna för förslaget de kommande åren beräknas bli 1 200 miljoner kronor 2009 och 1 850 miljoner kronor 2010.

Vänsterpartiet föreslår att bostadstillägget för personer med sjuk- och aktivitetsersättning 2008 skall höjas till 94 procent och att hyrestaket skall höjas till 5 000 kr. Vi föreslår året efter en fortsatt höjning av ersättningsnivån till 95 procent. Därmed föreslår vi en ökning av anslaget med 430 miljoner kronor 2008 och 500 miljoner de kommande åren.

Sammantaget föreslår Vänsterpartiet en ökning av anslaget 19:2 Aktivitets- och sjukersättning m.m. med 2 830 miljoner kronor för 2008.

19:6 Försäkringskassan

Regeringen föreslår en kraftig minskning av Försäkringskassans medel. Detta tillsammans med den låga löneomräkningen som görs innebär att personalminskningarna inom myndigheten kan förväntas bli mycket stora under de kommande åren. För att värna rättssäkerheten och kvaliteten på handläggningen föreslår vi en förstärkning av medlen till Försäkringskassan. Det innebär att vi lämnar utrymme för att ca 1 500 personer fler anställda kan arbeta med att handlägga försäkringen jämfört med regeringens förslag. Förstärkningen av anslaget skall inte användas till anställning av så kallade fuskjägare eller liknande. Mot bakgrund av ovanstående ökar vi anslaget till Försäkringskassan med 390 miljoner kronor.

Vi anvisar därutöver medel till Försäkringskassan för att genomföra en treårig informationssatsning om bostadstillägget så att fler av de personer som är berättigade till detta stöd faktiskt får del av det. Vi föreslår därför en ökning av anslaget med 5 miljoner kronor från 2008.

Sammantaget föreslår Vänsterpartiet en ökning av anslaget 19:6 Försäkringskassan med 395 miljoner kronor för 2008.

Stockholm den 3 oktober 2007

Lars Ohly (v)

Marianne Berg (v)

Wiwi-Anne Johansson (v)

Hans Linde (v)

Elina Linna (v)

Kent Persson (v)

Alice Åström (v)

LiseLotte Olsson (v)