Motion till riksdagen
2007/08:Sf262
av Tina Acketoft (fp)

Kontaktdagar för föräldrar till barn i grundskolan


fp1470

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att föräldrar ska ha rätt till tillfällig föräldrapenning för kontaktdagar.

Motivering

En förskola och skola med hög kvalitet, motiverad och kunnig personal, tydliga mål och individuella möjligheter och insatser för varje barn är grundläggande för att få en skola som klarar sitt huvuduppdrag – att ge alla barn en god utbildning.

Skolan får ofta i samhällsdebatten stå till svars för hur de klarar många andra uppgifter. Det gäller allt från att se till att barnen äter frukost, går till sängs i tid, förstår vikten av att fungera, och hur man fungerar, i ett socialt sammanhang m.m. Många lärare känner idag att de är både kuratorer, lärare och extraföräldrar. Skolan har ett stort och viktigt ansvar för barnen – men ytterst är barnen föräldrarnas ansvar. För att samspelet hem och skola ska fungera är en nära kontakt mellan föräldrar, lärare och barn av stor vikt. Ett 15 minuters ”utvecklingssamtal” med barn, förälder och lärare per termin, eller skolår, räcker inte för att skapa någon verklig och insiktsfull kontakt mellan parterna.

Före den 1 juli 1995 hade föräldrar till barn mellan fyra och tolv år rätt till tillfällig föräldrapenning i form av två kontaktdagar per barn och år. Dagarna kunde utnyttjas i samband med föräldrautbildning, besök i barnets förskola, skola eller fritidshemsverksamhet. Rätten till kontaktdagar avskaffades som ett led i saneringen av statens finanser för att återinföras igen i en något annorlunda form fr.o.m. den 1 juli 2001. Den 1 juli 2003 avskaffades kontaktdagarna återigen, denna gång för att ”begränsa utgiftsökningarna”. (Regeringens tilläggsbudget 2003, utgiftsområdena 8 och 10–12 finansutskottet).

Alla barn behöver engagerade, närvarande föräldrar. Vissa barn är lyckligt lottade att ha föräldrar som utan ekonomiska eller andra problem kan ”ta en dag ledigt” för att besöka skolan. Andra barn har föräldrar där det inte finns ekonomiskt utrymme, eller acceptans hos arbetsgivaren, för en sådan dag. Att ge alla föräldrar en reell möjlighet att vara tillsammans med sitt barn en skoldag då och då skulle gagna både barnet, föräldrarna, skolpersonal och skolmiljön. Under förskoletiden deltar de flesta föräldrar på ett naturligt och kontinuerligt sätt mer än jämfört med skoltiden, varför vikten av kontaktdagar torde vara högre från det barnet börjat skolan.

Ett rimligt förslag borde vara att återinföra föräldrars rätt till tillfällig föräldrapenning i form av en kontaktdag per barn och år när de avstår från förvärvsarbete i samband med besök i barnets skola eller fritidshem. Rätt till sådana dagar skall gälla fr.o.m. det kalenderår barnet fyller sex år t.o.m. det kalenderår barnet fyller elva år.

Stockholm den 4 oktober 2007

Tina Acketoft (fp)