Motion till riksdagen
2007/08:Sf260
av Leif Pagrotsky (s)

Bättre villkor för pensionssparare i Sjunde AP-fonden


s24008

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att göra det möjligt för premiepensionssparare att aktivt välja Sjunde AP-fondens premiesparfond.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att göra det möjligt för Sjunde AP-fonden att aktivt förvalta sitt ägande i företag som fonden har investerat i.

Motivering

Sjunde AP-fonden har visat sig vara ett bra val för många premiepensionssparare eftersom Sjunde AP-fonden erbjuder låga avgifter och har lyckats förvalta pensionspengarna på ett bra sätt. Sjunde AP-fondens premiesparfond har en avgift på 0,15 procent. Detta skall jämföras med genomsnittsavgiften i övriga PPM-fonder som är mer än tre gånger så hög, 0,51 procent. Övriga PPM-fonder tar ut inte mindre än 750 miljoner kronor mer i avgifter varje år än vad spararna skulle behöva betala om de istället hade valt att låta Sjunde AP-fonden förvalta deras pensionsfond. På ett sparande som sträcker sig över flera decennier är denna avgiftsskillnad i hög grad avgörande för vilken pension som till slut betalas ut. Att 750 miljoner kronor per år, år efter år, i flera årtionden ger lägre pensioner är självklart.

Men villkoren för premiepensionssparande i Sjunde AP-fondens fonder skiljer sig väsentligt från sparande i andra premiepensionsformer. Dessa undantag är till nackdel, inte bara för de 2,4 miljoner löntagare och företagare som valt att spara i Sjunde AP-fonden utan också för andra premiepensionssparare.

Den som en gång valt en annan fond har inte möjlighet att sätta sina pensionsmedel i Sjunde AP-fondens premiesparfond eftersom man endast kan placera sina pensionspengar i denna fond genom att välja denna fond från början. Det innebär att sparare som gör ett mindre bra val i början inte har samma möjligheter längre fram om det visar sig att Sjunde AP-fondens premiesparfond är det bästa alternativet. Sparare som vill hamna i Sjunde AP-fonden är hänvisade till Sjunde AP-fondens premievalsfond. Denna fond har dock inte samma profil som premiesparfonden och är dessutom dyrare. Man kan heller inte sätta delar av sina premiepensionsmedel i Sjunde AP-fondens premiesparfond. För systemet i övrigt gäller att en individs premiepensionsmedel kan delas upp på upp till fem fonder.

Om det skulle vara möjligt att premiesparfonden behandlades som vilken fond som helst i PPM-systemet skulle Sjunde AP-fonden kunna fusionera sina två fonder och erbjuda en ännu billigare produkt då dagens system leder till onödiga fördyringar. Dessutom skulle det vara möjligt att förklara tågordningen för berörda löntagare och pensionärer, vilket idag närmast är en omöjlighet. Dagens krångel är inte acceptabelt i ett i demokratisk ordning beslutat system som gäller nästan alla i landet.

Dessutom innebär dagens utelåsningssystem att konkurrensen på denna marknad försvagas, vilket är rakt emot vad som enligt de flestas mening behövs.

Regeln att det är otillåtet för dem som en gång gjort ett annat val att investera sina premiepensionspengar i Sjunde AP-fondens premiepension bör därför slopas.

Sjunde AP-fonden får idag utöva rösträtten för sina svenska aktieinnehav endast när kravet på långsiktigt hög avkastning eller behovet av att trygga placeringarnas säkerhet inte kan tillgodoses på annat sätt. Detta innebär i praktiken att Sjunde AP-fonden inte är tillåten att gå på bolagsstämmor och där säga sin mening för att sedan rösta. Detta är en förlegad syn på ägandet. Ett av de stora problemen i Sverige idag är att vi har för få och för svaga ägarrepresentanter. Marknadsvärdet per 20 augusti för Sjunde AP-fondens svenska aktieinnehav uppgick ungefär till 14 miljarder kronor för premiesparfonden och 360 miljoner kronor för premievalsfonden. Det är ett avsevärt ägande som därmed inte ger något inflytande alls. Detta strider mot fundamentala principer på marknaden. Därför bör även denna restriktion slopas.

Stockholm den 28 september 2007

Leif Pagrotsky (s)