Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av att se över regelverket för sjukskrivning och politiska uppdrag.
För den som har drabbats av arbetsskada eller annan sjukdom som innebär att man blir sjukskriven under en längre period begränsas möjligheten att ta förtroendeuppdrag av politisk karaktär. Det finns risk för att sjukersättningen sänks om man tar nya uppdrag eller upprätthåller sina tidigare politiska uppdrag.
Arbetsskadan eller sjukdomen kan vara av sådan art som innebär att man kan fullgöra sitt politiska uppdrag även om det innebär att man inte kan sköta sitt arbete. Exempelvis kan inte en svarvare med bruten arm jobba vid sin maskin men däremot delta i ett sammanträde.
Om sjukersättningen minskar har många inte råd att fortsätta med sina uppdrag eftersom arvoden för fritidspolitiker i allmänhet är låga och inte täcker bortfallet av sjukpenningen. Ur demokratisk synpunkt är det också mycket negativt om några av ekonomiska skäl inte har möjlighet att åta sig politiska uppdrag. Det får inte bli en ekonomisk bestraffning för dem som är förtroendevalda fritidspolitiker.
Ur social synpunkt riskerar dagens system att ta ifrån de sjukskrivna rätten att ha kvar de sociala kontakter som uppdraget innebär. Som långtidssjukskriven kan man snabbt bli isolerad, och flera sjukdomsdiagnoser syns inte alla gånger för utomstående. Att då upprätthålla kontakten med sina nätverk är både rehabiliterande och hälsofrämjande.