Motion till riksdagen
2007/08:Sf242
av Annika Qarlsson (c)

Praxis för asylsökande kvinnor som riskerar att utsättas för könsstympning


c518

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att genomföra en granskning av gällande praxis avseende beviljande av asyl på grund av risk att utsättas för könsstympning.

Motivering

Risken att utsättas för könsstympning utgör en del av vardagen för många unga kvinnor runt om i världen. Könsstympning innebär att man med mer eller mindre primitiva metoder avlägsnar hela eller delar av de yttre kvinnliga könsorganen. Ingreppet är vanligt förekommande i ett flertal afrikanska länder och även i Asien och Mellanöstern.

Könsstympningen sker ofta redan i unga år och under mycket primitiva förhållanden med verktyg som knivar, rakblad eller saxar, vilka sällan är steriliserade. Då ingreppen ofta sker på flera kvinnor vid samma tillfälle medför stympningen således även risk för smitta av hivinfektion. Ingreppet medför ofta livslånga fysiska och psykiska hälsorisker samt stora konsekvenser för kvinnornas sexualliv. Svåra medicinska komplikationer är inte ovanligt. De långsiktiga konsekvenserna består bland annat av smärta och värk i underlivet och infektioner. Det är heller inte ovanligt att flickor avlider som en följd av ingreppet.

Under tidigare utlänningslagen (1989:629) kunde en kvinna som riskerade könsstympning inte erhålla skydd såsom flykting då prövningen skedde under bestämmelserna om skyddsbehövande i övrigt. I den nu gällande utlänningslagen (2005:716) bedöms åberopande av risk att utsättas för könsstympning inom flykting­bestämmelsen. Någon statistik om hur många asylsökande kvinnor som har åberopat könsstympning som asylskäl finns idag inte tillgänglig.

För att följa upp den förändrade statusen av könsstympning som numera tillhörande flyktingskäl, bör riksdagen tillkännage för regeringen att en granskning bör genomföras av gällande praxis avseende beviljande av asyl på grund av risk att utsättas för könsstympning. Detta för att säkerställa att man även inom svensk asylrätt erbjuder ett tillfredsställande skydd för de kvinnor som i sina hemländer riskerar att utsättas för könsstympning.

Stockholm den 2 oktober 2007

Annika Qarlsson (c)