Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om ändrade regler för utbetalning av underhållsstöd till barn när en ensam vårdnadshavare avlider.
En ensam vårdnadshavare och moder med omyndiga barn får underhållsstöd från Försäkringskassan som en följd av att den bidragsskyldige fadern inte fullgör sin underhållsskyldighet.
När vårdnadshavaren avlider gäller enligt lagen om underhållsstöd att Försäkringskassans utbetalningar upphör i och med utgången av den månad under vilken dödsfallet inträffar, enligt den tolkning som tillämpas hos Försäkringskassan (3 § och 19 § lagen om underhållsstöd). Om det, vilket inte är helt ovanligt, då inte kommer ifråga att överflytta vårdnaden på den bidragsskyldige fadern kan underhållsstöd åter komma ifråga först på ansökan av en särskilt förordnad vårdnadshavare för barnen. Utbetalning kan inte komma ifråga för längre tid tillbaka än en månad före ansökningsmånaden (6 § samma lag).
Med andra ord blir det för barnens anhöriga eller för vederbörande socialnämnd av ekonomiska skäl nödvändigt att prioritera anskaffandet och förordnandet av en särskild förmyndare i stället för att i första hand värna om barnens omsorg och trygghet vad gäller boende, skola och sociala kontakter. Detta förefaller vara en oriktig turordning och en uppenbar risk finns därtill att barnen kommer att gå miste om en eller flera månaders underhållsstöd. Även om det finns möjligheter att förordna en särskild förmyndare interimistiskt tar handläggningen i tingsrätten med kommunicering av handlingar mer tid än vad som hinns med under en månad. Just i situationen med en ensam vårdnadshavares död borde därför reglerna om utbetalning av underhållsstöd kunna ge utrymme för en rimlig övergångstid om förslagsvis tre månader. Detta kan enklast ske genom att underhållsstödet fortsätter att utgå under en tremånadersperiod efter vårdnadshavarens död, alternativt ges rätt till underhållsstöd retroaktivt i tre månader.