Motion till riksdagen
2007/08:Sf226
av Göte Wahlström m.fl. (s)

Förtroendemannainflytande


s3020

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om värdet av att återskapa förtroendemannainflytande i myndighetsstrukturer.

Motivering

Svensk myndighetsstruktur vilar på en stark demokratisk grund. Den gör det genom inflytande i myndigheter via förtroendevalda från samhällets olika grupper. Detta kan ske genom politiskt förtroendevalda men också genom förtroendemannaskap utverkat inom olika föreningskonstellationer.

Genom denna förtroendemannaorganisation har medborgarna känt en tilltro till att ha insyn i de olika processer som pågår genom personkontakter. Den folkliga förankringen av beslut fattade i myndigheter har genom förtroendemannaorganisationen fått en stor demokratisk betydelse. Uppbyggnaden av den svenska försäkringskassevärlden visar inte minst på denna betydelse.

Regeringen och riksdagsmajoriteten har nu inom flera områden dragit bort medborgarinflytandet. Inom Försäkringskassan har försäkringsdelegationerna tagits bort trots att deras uppgift var att just fungera som ett instrument mellan individen och det politiska systemet för att bevaka medborgarinflytandet. Detta har skett genom årliga rapporter till regeringen.

Ett nästa steg är att ta bort socialförsäkringsnämnderna och deras cirka 1 300 förtroendevalda som en del i beslutsprocessen rörande beslut i individärenden på lokal nivå. Som skäl för detta borttagande åberopar regeringen att nämnderna utgör ett hinder för regeringens utkrävande av ansvar från Försäkringskassan.

Det är anmärkningsvärt att regeringen inte inser att förtroendemannainflytande möjliggör insyn och skapar legitimitet i beslutsfattandet.

Den demokratiska nedmontering som sker via borttagandet av förtroendevalda i den svenska myndighetsstrukturen kan få långtgående konsekvenser vad gäller människors acceptans för fattade beslut och misstro mot handläggningen.

Detta har framförts i remissvar på redan vidtagna och planerade åtgärder från en rad stora remissorgan.

För att utveckla den svenska demokratin bör regeringen framlägga förslag som utvecklar förtroendemannaorganisationen – inte genom den avveckling som nu sker.

Stockholm den 1 oktober 2007

Göte Wahlström (s)

Carina Hägg (s)

Thomas Strand (s)

Margareta Persson (s)