Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utreda huvudmannaskapet för sjukförsäkringssystemet i syfte att överlåta det till arbetsmarknadens parter.
Samhället ska vara en garant för välfärden och de solidariska värderingar ett välutvecklat samhälle står för. Samtidigt ska samhället inte stärka sin volym på bekostnad av ansvarsområden som kan skötas bättre av andra. Sjukförsäkringssystemet är ett område där arbetsmarknadens parter kan ta ett gemensamt ansvar för sina anställda kompletterat av statliga insatser för den som av någon anledning inte omfattas av systemet. Förändringen skulle tydliggöra arbetsgivarens ansvar av att skapa en god arbetsmiljö för att på så sätt också få lägre premier till det försäkringssystem man ska ingå i.
Utredningar visar att de mindre företagen har en låg sjukfrånvaro jämfört med storföretag och offentlig sektor. Trots detta betalar de mindre företagen avgifter som inte står i relation till utnyttjandet. I en situation då vi ser framtidens utvecklingspotential i de små och medelstora företagen vore det rimligt att de bär de kostnader de också orsakat och inte mer. Synsättet innebär att sjukförsäkringssystemet blir den försäkringslösning namnet talar om samtidigt som samhällets ansvar på området överförs på arbetsmarknadens parter. Frågan har berörts i statliga utredningar men aldrig aktualiserats. Det utredningsmaterial som finns på området bör sammanställas och en förutsättningslös diskussion föras kring det framtida sjukförsäkringssystemets uppbyggnad och mål där statens roll är att minimera sitt inflytande i systemet.