Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att göra en översyn av tillämpningen av de regler som gäller för ideellt arbete vid sjukpenning och partiell sjukersättning/aktivitetsersättning.
Efter en sjukdom eller skada är det viktigt att människor erbjuds möjligheten att komma tillbaka till ett aktivt liv med meningsfull sysselsättning. För att lyckas att komma tillbaka till ett aktivt liv behöver man stöd. Detta får man bäst genom en väl fungerande rehabilitering. Ett sätt att bibehålla viss aktivitet och livskvalitet är genom att engagera sig i ideellt arbete.
Det formella kravet på arbetsförmågans nedsättning för rätt till sjukpenning är knuten till vissa nivåer. Det innebär att den försäkrades arbetsinsats, och påvisad arbetsförmåga, under en sjukskrivningsperiod också styrs av dessa nivåer. Detta gäller oavsett vilken form arbetsinsatsen har, om det till exempel är ett arbete i en förening eller ett politiskt uppdrag.
Genom att ha kvar sitt sociala engagemang och uppmuntra till aktiviteter under sjukskrivningsperioden skulle återgången till arbetet underlättas och detta skulle också vara ett viktigt inslag i rehabiliteringen.
I Försäkringskassans Vägledning 2004:9, som utgår från proposition 1997/98:111, står det tydligt att ideellt arbete inte ska påverka bedömningen av arbetsförmågan. Där står att ”Deltagande i sådant föreningsliv eller kursverksamhet m.m. som motsvarar vad en yrkesverksam person vanligen utför på sin fritid, bör därför inte tas hänsyn till vid bedömningen av arbetsförmågan”. Man ska till och med kunna arbeta ideellt en åttondel av normal heltid och även få en lön som motsvarar en åttondel av en normallön, utan att få sitt arbete ifrågasätt och bli utredd igen, eller riskera att få sin ersättning indragen. Detta gäller dock inte de personer som har partiell sjukersättning/aktivitetsersättning, enligt Försäkringskassans tolkning.
Denna regeltolkning är allvarlig från demokratisynpunkt och ur ett medborgarperspektiv. Den innebär i praktiken att personer som har deltidssjukersättning inte har rätt att vara ideellt aktiva i föreningar av olika slag. Tolkningen kan knappast vara den som var avsikten när propositionen skrevs.
Med hänvisning till ovanstående är en översyn av tillämpningen angelägen för att ge alla möjlighet till aktivitet och engagemang utan att detta skulle medföra risken att få sin ersättning indragen. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.