Motion till riksdagen
2007/08:Sf206
av Kerstin Lundgren (c)

Stärk de sociala skyddsnäten för enmansföretagare


c425

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag om stärkta sociala skyddsnät för enmansföretagare i enlighet med vad som anförs i motionen.

Motivering

Det är uppenbart att den nya regeringen vill satsa på att göra det roligare att vara företagare i Sverige. Det är en bra och välkommen attitydförändring, att Sverige har en regering som inte ser små företag och företagare som något skumt. Den tidigare politiken har i allt väsentligt tagit fasta på de stora företagens villkor. Även dessa företag har varit små men i många fall startats i en helt annan tid. Frågan är om de skulle kunna startas i Sverige av idag. Frågan är varför vi, även om vi ser en viss ökning, alltjämt ligger så lågt och varför så få kunnat växa.

Lägger vi till detta ett genusperspektiv på företagandet kan vi konstatera att Sverige ligger efter när det gäller antalet kvinnliga företagare. Även om det är helt klart så att den slutna offentliga sektorn, där kvinnor ofta återfinns, påverkat andelen kvinnliga företagare. Här finns en tydlig inlåsningseffekt. Om andelen företagare inom utbildning och vård var lika hög som inom resten av ekonomin skulle antalet kvinnliga företagare nästan fördubblas.

En annan orsak till det alltför låga nyföretagandet är ”rädslan” för vad det för med sig att starta företag. Det handlar om att våga ta steget att förverkliga drömmar om att bli sin egen och lämna den ”mer bekymmerslösa och trygga” anställningen. Här infinner sig oron för att inte klara sig och företaget om olyckan är framme. Detta gör att inte minst kvinnorna startar företag med bibehållen anställning. En av orsakerna till att många kvinnor inte släpper sina anställningar när de startar företag kan vara att de är oroliga för att tappa skyddet från socialförsäkringarna. Kvinnor använder socialförsäkringarna i högre grad än män. De har högre sjukfrånvaro och tar ut en större del av föräldraförsäkringen. Företagare kan i teorin också få ett ekonomiskt skydd av dessa försäkringar, men i praktiken kan de oftast inte utnyttja dem. Orsaken är att frånvaro från arbetet blir alltför kostsamt för företagare. Ersättningen från socialförsäkringen bygger på den lön som företagaren tar ut. Men därutöver ska andra fasta kostnader som lokalhyror, leasingavtal och räntor betalas. Dessutom riskerar företagare att förlora kunder om de är frånvarande från arbetet. Jämfört med anställda kvinnor har därför kvinnliga företagare betydligt lägre frånvaro.

För att främja nyföretagandet, göra det enklare och roligare att vara företagare och inte minst då som kvinna är det viktigt att se över de sociala trygghetssystemen. Företagare måste finansiera socialförsäkringarna precis som anställda, men deras praktiska möjligheter att utnyttja försäkringarna är starkt begränsade. För att underlätta för alla företagare och då inte minst öka kvinnors företagande måste reglerna för socialförsäkringarna ändras. Det kan göras genom att låta företagare slippa de sociala avgifterna för att istället spara till sina egna trygghetslösningar. Ett annat alternativ är att i högre grad ge företagarna möjlighet att överlåta sina försäkringspengar på andra.

Stockholm den 27 september 2007

Kerstin Lundgren (c)