Motion till riksdagen
2007/08:N8
av Thomas Östros m.fl. (s)

med anledning av prop. 2007/08:36 Genomförande av ekodesigndirektivet


s81010

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en enhetlig klimatmärkning.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om uppföljning av småföretagens konkurrenskraft.

Motivering

Om ekodesigndirektivet

Införlivandet av EG:s direktiv om ekodesign i svensk lagstiftning är mycket positivt. Det omfattar alla produkter som omvandlar eller använder energi och betonar ett livscykelperspektiv på varornas energieffektivitet, från tillverkning till skrotning. Exempel på produktkategorier som kommer att beröras är gatubelysning, stand-by-funktioner, tv-apparater, batteriladdare, kylar, frysar, disk- och tvättmaskiner.

Det ska vara enkelt att välja rätt

Vi ser positivt på att en enhetlig syn på ekodesign inarbetas i EU-ländernas lagstiftning. Det underlättar varornas rörlighet. Men det är centralt att genomförandet faktiskt också underlättar för konsumenterna att göra energieffektiva och klimatsmarta val.

I en attitydundersökning som Naturvårdsverket presenterade nyligen säger 82 % av svenskarna att de är beredda att betala fem procent mer för en vara eller tjänst om de vet att det producerande företaget arbetar för att begränsa klimatförändringen. 44 % av 1 000 tillfrågade kan ”absolut” tänka sig att betala mer, vilket är en markant ökning jämfört med de två föregående åren då 32 % svarade ja på en motsvarande fråga. 38 % säger att de ”troligen” kan betala mer. Slutsatsen är att de företag som tar klimatfrågan på allvar har mycket goda skäl att berätta detta för sina kunder.

Ett mycket tydligt exempel på hur ekodesigndirektivet kan komma att innebära stora energieffektiviseringar och lägre kostnader för hushållen är upplysningar om hur mycket standby och strömadaptrar egentligen förbrukar i ett normalhushåll. Vissa mätningar visar att det kan uppgå till mellan 300 och 700 kWh per år. Totalt motsvarar det två procent av Sveriges totala elförbrukning. Men då krävs också att det blir lätt för konsumenterna att välja bort produkter med hög energiförbrukning.

Då ekodesigndirektivet inte innebär en regelrätt märkning utan i stället en uppsättning dokumentationskrav med tolkningsmöjligheter finns risk för vilseledande marknadsföring och för att marknaden därmed inte premierar de mest miljöinnovativa produkterna. Även om kraven på respektive vara blir tydligare med tiden riskerar de att blir svåra att överblicka för konsumenterna. Vi vill därför ta initiativ till en enhetlig klimatmärkning som gör det lättare för klimatsmarta konsumenter och företag att välja klimatsmart och minska sin egen klimatpåverkan. Klimatmärkningen bör utformas i samarbete med livsmedelsbranschen, energibranschen och företrädare för transportsektorn och bostadssektorn. Vi socialdemokrater har avsatt 50 miljoner kronor under 2008 för detta ändamål.

Uppföljning av småföretagens konkurrenskraft

Viktigt är också att regeringen följer hur den nya lagstiftningen påverkar särskilt små företags konkurrenskraft. Av särskild vikt är därvid att regeringen klargör vad kostnaderna för provtagning och undersökning av prov kommer att innebära för de mindre företagen. Tillsynen av lagen måste också bli tillräckligt kraftfull för att osund konkurrens ska kunna undvikas.

Slutligen måste regeringen bedriva ett framåtsyftande arbete på EU-nivå för att se till att genomförandet också leder till mer energieffektiva produkter och ökad konsumentmakt.

Stockholm den 14 november 2007

Thomas Östros (s)

Carina Adolfsson Elgestam (s)

Krister Örnfjäder (s)

Karin Åström (s)

Börje Vestlund (s)

Berit Högman (s)

Eva-Lena Jansson (s)

Alf Eriksson (s)