Motion till riksdagen
2007/08:N4
av Thomas Östros m.fl. (s)

med anledning av skr. 2007/08:23 Sveriges handlingsprogram för tillväxt och sysselsättning – Uppföljningsrapport 2007


s81009

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att verka för att Lissabonstrategin även framöver ska betona en helhetssyn på tillväxt.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om vikten av en aktiv närings- och arbetsmarknadspolitik för att stärka svensk konkurrenskraft.

Motivering

Sverige är ett litet exportberoende land som rönt stora framgångar på världsmarknaden, vilket bidragit till att vi har kunnat utveckla vår välfärd och öka människors levnadsstandard. Tillsammans med de andra nordiska länderna har vi byggt upp samhällen som kombinerar ambitiösa välfärdsåtaganden med öppna kunskapsintensiva och konkurrenskraftiga ekonomier. Den svenska välfärdsmodellen bygger på att både män och kvinnor arbetar, och genom att samhället reducerar de ekonomiska riskerna vid sjukdom och arbetslöshet ökar förtroendet och tilliten i samhället. När riskerna minskar för de anställda minskar också risktagandet för företagen. I Sverige finns en öppenhet för fri handel just på grund av att svenska företag och medborgare har varit förändringsbenägna och flexibla. Förutsättningen för denna öppenhet har varit den trygghet som svenska arbetstagare känner i omställningen genom en bra arbetslöshetsförsäkring med höga ersättningsnivåer och en aktiv arbetsmarknadspolitik. Men regeringens åtgärder riskerar nu själva fundamentet till den svenska konkurrenskraften genom en konsekvent orättvis, omodern, ojämställd och oansvarig politik.

Skrivelse 2007/08:23 Sveriges handlingsprogram för tillväxt och sysselsättning – Uppföljningsrapport 2007 innehåller insatser och åtgärder som berör många olika politikområden. Vi har inte för avsikt att i detalj redogöra för vår politik på samtliga dessa områden utan hänvisar i stället till våra motioner med anledning av budgetpropositionen.

Sverige tjänar på rättvisa

Vi socialdemokrater menar att det är viktigt att nu ta till vara de möjligheter som högkonjunkturen ger för att bryta långtidsarbetslösheten och investera i framtida konkurrenskraft. Samtidigt får inte den ekonomiska politiken spä på risken för överhettning. Då äventyras en fortsatt stark ekonomisk utveckling. Därför krävs en god avvägning mellan en ansvarsfull ekonomisk politik och nödvändiga satsningar för att förbereda Sverige för framtiden. Denna uppgift misslyckas regeringen med. Årets budgetproposition innehåller vare sig åtgärder för att bryta långtidsarbetslösheten eller strategiska framtidssatsningar. I stället ligger allt fokus på skattesänkningar för välbeställda, som finansieras med sämre trygghet för vanliga löntagare.

Orättvisorna ökar med regeringens politik. Bland annat försämrar regeringen dramatiskt tryggheten för alla kvinnor som arbetar deltid. De negativa konsekvenserna av de kraftiga neddragningarna inom arbetsmarknadspolitiken och utbildningspolitiken innebär, tillsammans med vårdnadsbidraget, också ett stort bakslag för jämställdheten. Utöver ett orättvist förvärvsavdrag avskaffar regeringen förmögenhetsskatten och gör om fastighetsskatten så att slott och koja ska beskattas lika. Utöver försämringar i föräldraförsäkringen och sjukförsäkringen försämras tryggheten ytterligare för långtidssjukskrivna.

Vi socialdemokrater motsätter oss regeringens omoderna och orättvisa politik. Ökade klyftor försämrar Sveriges konkurrenskraft. En rättvis politik ger bättre förutsättningar för en hög tillväxt och ökande sysselsättning. Sverige blir inte mer konkurrenskraftigt för att vuxna inte kan få en andra chans på komvux. Svenska företag får inte lättare att rekrytera arbetskraft när den kvalificerade arbetsmarknadsutbildningen dras ned. Sverige får inte lättare att hävda sig i den globala konkurrensen för att ungdomar förvägras möjligheten att läsa vidare på högskolan. Orättvisor är inte produktiva. Sverige tjänar på rättvisa.

En näringspolitik för fler och växande företag

Svensk industri är världsledande inom många områden. Teknik, kvalitet och ingenjörskonst har gjort Sverige till ett starkt varumärke i världen. Alltfler väljer att bli egna företagare och många ungdomar vill prova på entreprenörskap. Vi socialdemokrater vill stimulera denna utveckling. Vi vill verka för ett ökat nyföretagande och för att fler företag ska kunna växa. Tjänstesektorns villkor ska förbättras. Det ska bli enklare att starta och driva företag. Småföretagare och entreprenörer ska i så stor utsträckning som möjligt omfattas av samma trygghet som anställda vid exempelvis sjukdom och föräldraskap. En nära samverkan mellan staten och arbetsmarknadens parter är en väg som bidrar till industriell och ekonomisk utveckling i vårt land. Det ger hög sysselsättning och stark tillväxt.

Vi vill gå vidare i vårt arbete med att utveckla branschprogram. Vi vill ta fram en nationell strategi för besöksnäringen. Vi vill bygga vidare på den tidigare socialdemokratiska regeringens satsning för att stödja kommersialisering av forskningsresultat och innovationer genom bildandet av Innovationsbron AB, med en stark nationell struktur och med regional närvaro på sju platser i landet. Vi föreslår att ett nytt innovationslån ska införas med en förenklad ansökningsprocess och låga krav på medfinansiering. Det är viktigt att småföretagens konkurrenskraft stärks genom satsningar på forskning och utvecklingsstöd. Vinnovas program ”Forska och väx”, inriktat på forskning och utveckling inom små och medelstora företag, bör därför utvecklas vidare. Vi vill också starta ett forsknings- och investeringsprogram för att skynda på energiomställningen.

Vårt mål är att alla företag ska ges tillgång till rådgivning för affärer på internationella marknader. Steget ut på den internationella marknaden ska förenklas. Vi vill ha fler regionala exportrådgivare som verkar nära småföretagen i landets alla län. Vi vill också genomföra en särskild satsning på exportfrämjande insatser inom tjänstesektorn. Vi vill måna om mångfalden i företagandet och främja kooperativa företag och andra verksamheter inom den sociala ekonomin. Socialt företagande och folkbildning har en viktig funktion att fylla när det gäller att underlätta för olika grupper att komma in på arbetsmarknaden. Genom sin inriktning på att mobilisera de berörda personerna utifrån deras förutsättningar är socialt företagande ett särskilt verksamt instrument för att bidra till ökad sysselsättning.

En effektiv arbetsmarknadspolitik för fler jobb

Fler och återkommande chanser till utbildning är en av grundstenarna i arbetslinjen. För oss socialdemokrater innebär det livslånga lärandet goda möjligheter för den enskilde att kunna växla mellan arbete, studier och lärande i arbetslivet och för svensk ekonomi att kunna hävda sig i konkurrensen. Strukturomvandlingen på arbetsmarknaden kommer att fortsätta. Fler kommer att behöva gå från ett jobb till ett annat. Omställning måste bli lättare för människor – inte svårare. En god omställningsförsäkring vid arbetslöshet underlättar för människor att gå från det gamla till det nya.

Vi anser att det är viktigt att en bred majoritet av löntagarna omfattas av ett fullgott försäkringsskydd vid arbetslöshet. Ersättningar på höga nivåer och villkor i övrigt som är rimliga utifrån den enskildes utgångspunkt gör att människor blir öppnare för den globaliserade ekonomin och vågar gå från det gamla till det nya. Detta är grunden för att försäkringen ska fungera som en omställningsförsäkring. Vi vill att Sverige ska ligga i topp när det gäller kunskap, kompetens och produktivitet för att klara en väl utbyggd välfärd och höga löner i den öppna globaliserade ekonomin. Därför har vi motsatt oss den borgerliga regeringens försämringar i arbetslöshetsförsäkringen.

Lissabonstrategins omfattning

Europeiska rådet gav arbetet med Lissabonstrategin en nystart genom sitt beslut vid toppmötet i mars 2005. Ett verktyg för att främja denna nystart är de nationella program för tillväxt och sysselsättning som alla medlemsländer då ålades att lägga fram. Regeringen bör verka för att Lissabonstrategin, i enlighet med det synsätt som Europeiska rådet i mars 2005 fortsatt ställde sig bakom, även framöver ses som tredelad, dvs. att socialpolitiken, den ekonomiska politiken och miljöpolitiken ömsesidigt stöder varandra. Detta innebär inte att EU ska utvidga sina kompetensområden till sådana som för närvarande tillhör medlemsstaternas nationella angelägenheter. Dock är det viktigt att arbetet med Lissabonstrategin utgår från synsättet att det är välfungerande marknader, utbildning, en aktiv välfärdspolitik och en progressiv miljöpolitik som tillsammans bidrar till tillväxt och jobbskapande. Vi ser det därför som nödvändigt att det nationella handlingsprogrammet även framöver innehåller dessa dimensioner och pekar på hur de bidrar till det övergripande målet, nämligen tillväxt och skapande av nya arbetstillfällen.

Stockholm den 1 november 2007

Thomas Östros (s)

Carina Adolfsson Elgestam (s)

Alf Eriksson (s)

Krister Örnfjäder (s)

Karin Åström (s)

Börje Vestlund (s)

Eva-Lena Jansson (s)

Berit Högman (s)