Motion till riksdagen
2007/08:N396
av Margareta Cederfelt (m)

Åtgärder för fler kvinnliga entreprenörer


m1689

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om åtgärder för att få fram fler kvinnliga entreprenörer.

Motivering

På många platser i Sverige köar blivande entreprenörer för rådgivning. Av de entreprenörer som lyckas få rådgivning eller startfinansiering är kvinnor i minoritet. De långa köerna leder till tidsfördröjningar som i värsta fall kan leda till att goda företagsidéer går till spillo. I förlängningen är det inte bara den enskilda individen som blir förlorare utan också region och stat genom uteblivna arbetstillfällen och ekonomisk tillväxt.

Hos entreprenörsrådgivarna är den vanligaste kunden eller klienten en man. Samma mönster återfinns då det handlar om finansiering av företagsidéer, både vad gäller lån hos företagsfrämjande aktörer och investeringar av riskkapitalister. Enligt rådgivarna är en av orsakerna att kvinnor inte ansöker om rådgivning och finansiering i samma utsträckning som män.

En vanlig uppfattning är att en entreprenör eller innovatör måste vara man och tekniker. För att ändra på denna uppfattning är det angeläget att lyfta fram kvinnliga förebilder. Det är också angeläget att rådgivarna blir medvetna om föreställningar och värderingar om kön, företagande och rådgivning.

Nutek har nyligen givits i uppdrag att genomföra ett treårigt program för att stärka kvinnors företagande. Programmet omfattar 80 miljoner kronor under 2007. Bland annat ska rådgivning, informationsinsatser, riktade insatser för att främja ägarskiften, mentorskap, entreprenörskap och en förstärkt innovationsfinansiering hos Almi komma till stånd. Även ett initiativ till att arbeta med attityder och förebilder kommer att genomföras. Inom ramen för detta initiativ ska även statistik tas fram som bättre ska spegla kvinnors arbete och företagande.

Detta utgör en god start, men ska vi ändra de föreställningar som fortfarande präglar mångas inställning till kvinnor, kvinnligt företagande och entreprenörskap behöver vi överväga fler insatser för att nå ut till fler kvinnor. Riktade informationsinsatser kan vara ett sätt, att lyfta fram och synliggöra fler kvinnliga förebilder är en annan.

Stockholm den 5 oktober 2007

Margareta Cederfelt (m)