Motion till riksdagen
2007/08:N395
av Margareta Cederfelt (m)

Fler kvinnliga företagare


m1704

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om åtgärder för fler kvinnliga företagare.

Motivering

Antalet kvinnliga företagare är få i Sverige. Detta gäller såväl i relation till manliga företagare som ur ett internationellt perspektiv. Andelen kvinnor som driver företag är bara drygt en tredjedel så stor som andelen män som är företagare. I exempelvis Finland är företagarfrekvensen bland kvinnor hälften så stor som bland män – även om siffran är låg är den högre än vad som gäller för Sverige. I ett europeiskt perspektiv har kvinnors företagande en bottenplacering; endast i Estland, Danmark och Irland är andelen kvinnliga företagare som andel av mäns företagande lägre än i Sverige. Enligt Statistiska centralbyrån har andelen kvinnor bland företagarna minskat under de senaste 20 åren. Orsaken till den låga förekomsten av kvinnligt företagande kan ha flera förklaringar, exempelvis har av tradition de områden där kvinnor är yrkesverksamma under lång tid dominerats av den offentliga sektorn; andra förklaringsmodeller kan vara de sociala trygghetssystemens utformning eller tradition.

Eftersom andelen kvinnliga företagare har minskat under en lång följd av år finns stor risk att kvinnors ekonomiska utveckling generellt blir lägre än mäns, vilket i sin tur kan påverka möjligheten till ekonomiskt inflytande och ekonomiskt oberoende av omgivningen.

För att förbättra möjligheterna för kvinnor att driva företag och öka möjligheterna för kvinnor och män att få ihop vardagspusslet med hem, barn och arbete behöver vi skapa förutsättningar och flexibilitet i de regelverk som kringgärdar arbetslivet samt i våra försäkringssystem. En åtgärd som genomförts med sikte på att underlätta för kvinnors företagande är skattereduktionen på hushållsnära tjänster. Genom denna åtgärd kan kvinnor öka sin tid på arbetsmarknaden och i företaget.

En annan åtgärd är att uppmuntra och stödja kvinnor i offentliga verksamheter till att våga knoppa av denna verksamhet. Denna åtgärd innebär att kvnnor i dessa verksamheter övergår i privat, ideell eller kooperativ form. Det ger större bestämmande över den egna tiden och större möjligheter att planera sin vardag med familj och hem. En tredje åtgärd i regeringens politik som verkar kunna gynna kvinnor är Almis höjda tak på mikrolån till 100 000 kronor för att starta företag.

Kvinnoperspektivet inom företagsfrågor har under många år varit försummat. Nu börjar vi se embryot till en politik som på allvar ger bättre förutsättningar för kvinnor som vill starta och driva företag. Det gynnar kvinnor, men givetvis gynnar dessa åtgärder även män. Men i regeringens framtida politik bör fler åtgärder kunna inrymmas för att öka den kvinnliga företagarfrekvensen.

Stockholm den 5 oktober 2007

Margareta Cederfelt (m)