Motion till riksdagen
2007/08:N392
av Per Bolund och Ulf Holm (mp)

Styrningen av Vattenfall


mp322

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen bör ge Vattenfall i uppdrag att snarast ta fram en tidsplan för fullständig avveckling av sin brun- och stenkolsanvändning i Tyskland och Polen till 2020.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen bör ge Vattenfall i uppdrag att redovisa en plan för hur bolaget ska medverka till att målen i EU:s energiplan uppnås.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen bör fastslå en årlig minskning av Vattenfalls koldioxidutsläpp som bolaget måste uppnå och som stämmer överens med Sveriges långsiktiga klimatmål.

  4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Vattenfalls verksamhet måste överensstämma med riksdagens beslutade miljömål och Sveriges internationella åtaganden på miljöområdet.

  5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Vattenfalls budget för lobbying ska särredovisas och hållas på en rimlig nivå.

Motivering

Enligt Vattenfalls delårsredovisning för januari–juni 2007 framgår att fossila bränslen står för 44 % av Vattenfalls elproduktion medan vindkraft, biobränsle och avfall tillsammans bara står för 1 % av Vattenfalls energimix. I rapporten framgår också att Vattenfall ökar sin elproduktion från fossilkraft med drygt 2 % jämfört med samma period förra året. Detta sker i ett läge där hela världen diskuterar åtgärder för att minska vår klimatpåverkan och beroendet av fossila bränslen. Det är uppenbart att Vattenfalls verksamhet strider mot den klimatpolitik som antagits av Sveriges riksdag. Vattenfall försvårar genom att öka sina utsläpp också den energiplan som antagits inom EU med krav på minskade koldioxidutsläpp med 20 till 30 % till 2020.

En situation där ett lands företrädare framför en politisk linje i internationella förhandlingar och på konferenser samtidigt som det helstatligt ägda energibolaget har en verksamhet som strider helt mot denna linje är inte hållbar. Sveriges förtroende som en stark röst för klimatet i internationella sammanhang försvagas kraftigt av Vattenfalls kolkraftsverksamhet i framför allt Tyskland och Polen. För att tydligt markera att Sverige står fast vid en linje där kraftiga utsläppsreduktioner är nödvändiga måste regeringen öka styrningen av Vattenfall så att bolaget på ett trovärdigt sätt medverkar till att nå de mål som Sverige ställt sig bakom i förhandlingar inom FN och EU.

Regeringen bör därför kräva att Vattenfall tar fram en tydlig och tidsatt plan för hur bolagets kolkraft i Tyskland och Polen kan avvecklas och ersättas med förnybara energislag. I Tyskland står vindkraften redan för mer än 35 terawattimmar el per år medan Vattenfall bara står för mindre än 0,3 terawattimmar vindkraft i Tyskland. Medan andra energibolag alltså investerar stort i tysk vindkraft väljer Vattenfall att förvärra Tysklands klimatpåverkan genom att investera i ökad brunkolsanvändning. Brunkol som är den smutsigaste källan för elframställning borde inte ha någon plats i det europeiska elsystemet. Genom konsekventa satsningar på vindkraft och andra förnybara alternativ samtidigt som man aktivt stödjer kunder att minska sin energianvändning kan Vattenfall avveckla kolanvändningen i såväl Polen som Tyskland, men detta kräver tydlig politisk styrning från regeringen. Då såväl riksdagen som Riksrevisionen vid flera tillfällen har kritiserat regeringen för bristande styrning av Vattenfall är det nu dags för regeringen att agera.

Ett bra sätt att styra upp Vattenfall är att slå fast tydliga årliga mål för hur mycket Vattenfalls utsläpp av koldioxid måste minska. De mål som ska uppnås varje år måste stämmas av mot långsiktiga mål så att takten mot måluppfyllelsen blir tillräckligt hög. Regeringen bör också avkräva av Vattenfall att deras verksamhet överensstämmer med de miljömål som satts upp av Sverige och mål som Sverige ställt sig bakom i internationella sammanhang.

Då Vattenfall är ett helstatligt ägt bolag är det oerhört väsentligt att bolaget inte för en egen talan i den internationella politiken som strider mot den linje Sverige företräder. Det är därför oroande att Vattenfall genom politisk lobbying försöker påverka politiska beslut inom bland annat EU. Regeringen bör därför kräva att Vattenfall tydligt redovisar sin budget för lobbying och representation och att de budskap Vattenfalls ledning framför stämmer överens med ägarens, dvs. den svenska regeringen.

Stockholm den 5 oktober 2007

Per Bolund (mp)

Ulf Holm (mp)