Motion till riksdagen
2007/08:N370
av Kristina Zakrisson m.fl. (s)

Samhällsansvar för hela landet


s45227

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om statens ansvar för regional utvecklingspolitik.

Motivering

I regeringens budgetproposition under rubriken ”Regional utveckling” anges målet för den regionala utvecklingspolitiken vara väl fungerande och hållbara lokala arbetsmarknadsregioner med en god servicenivå i alla delar av landet.

 Tvärtemot målsättningen pågår en utveckling som leder åt helt motsatt håll. Invånarna upplever att staten håller på att överge inlandet och glesbygden. Statliga myndigheter håller på att omorganisera sin verksamhet på ett sätt som strider mot alla målsättningar om att hela landet ska leva. Det är självklart att statlig verksamhet måste bedrivas effektivt och till lägsta kostnad, men det står inte i motsatsställning till att statliga myndigheter och företag lever upp till målet om god servicenivå i alla delar av landet. Tvärtom!

En rad myndigheter planerar genomgripande organisationsförändringar som innebär att statliga jobb flyttas från mindre orter i inlandet till större städer vid kusten.

Försäkringskassan skapar stora nationella produktionscentrum kombinerat med lokala försäkringscentrum på några få orter, och kommer att lägga ner flertalet av sina kontor i inlandet. De erbjuder i stället bokade möten med en ambulerande tjänsteman någon dag i veckan.

Skatteverket planerar att lägga ner flera av de mindre kontoren runt om i landet och skapa större enheter i städer vid kusten.

Domstolsutredningen föreslår att det bara ska finnas en tingsrätt i varje län. Kronofogdemyndigheten har redan beslutat att lägga ner fem kontor i norra indrivningsområdet, och tjänsterna flyttas till kusten.

Förslag till omorganisation inom Vattenfall eldistribution innebär en stor omflyttningskarusell som i slutändan innebär en centralisering av verksamheten.

De planerade förändringarna kommer att få förödande konsekvenser för inlandskommuner i norra delen av landet. Skatteunderlaget urholkas då hela familjer tvingas att flytta, och pendlingsavstånden är alltför långa till de nya lokaliseringsorterna. Dessutom förlorar kommunerna attraktiva arbetstillfällen som idag domineras av kvinnor.

Jobben som flyttas kräver en högre utbildning och har just därför varit viktiga för att bredda arbetsmarknaden för kvinnor. Bristen på kvalificerade arbetstillfällen har ofta inneburit problem för företag att rekrytera nyckelkompetens, då medföljande part haft svårt att hitta ett kvalificerat arbete.

Jobben som försvinner kommer inte att ersättas med något likvärdigt, vilket också innebär att man radikalt försämrar möjligheten att ”flytta hem” för de unga som utbildar sig. Denna typ av arbeten är nödvändiga för att man på riktigt ska kunna vända den negativa befolkningsutvecklingen.

Högkonjunkturen har medfört att läget har ljusnat för inlandskommunerna och glesbygden. Norrbotten har haft en fantastisk utveckling de senaste åren, tillväxten ligger bland de högsta i landet. Gruvbrytningen expanderar och skogsnäringen genomgår en renässans tack vare en ökande efterfrågan. Biltestverksamheten sprider sig till alltfler kommuner, och det finns många exempel på framgångsrik tillverkningsindustri. Turismen växer och det finns en byggboom i fjällvärlden.

Trots allt positivt som händer har staten bestämt sig för att överge vår region. Det skickar en mycket negativ signal till alla de privatpersoner och företag som satsar på inlandet.

Myndigheternas centraliseringsplaner visar tyvärr inga tecken på nytänkande. Vi motsätter oss inte att myndigheter omorganiserar, effektiviserar och moderniserar, men det finns helt andra förutsättningar för att lokalisera jobben på ett annat sätt än det man nu har föreslagit.

Teknikutvecklingen gör att man utan problem kan handlägga ärenden som härrör från någon annan del av landet vid myndigheter i inlandet. Lägre lokalkostnader och låg personalomsättning gör också att kostnaderna blir lägre än i de ofta överhettade städer dit verksamheten planeras flytta.

Idag finns det modernare och mer kostnadseffektiva lösningar att organisera verksamheten än de gammalmodiga centraliseringslösningar som olika statliga myndigheter och bolag presenterat. Dessa modernare lösningar skulle möjliggöra för inlands- och glesbygdskommunerna att behålla viktiga arbetsplatser och därmed ge reella förutsättningar för utveckling och tillväxt. Därför måste regeringen se till att målsättningen om väl fungerande och hållbara lokala arbetsmarknadsregioner med en god servicenivå i alla delar av landet efterlevs.

Stockholm den 4 oktober 2007

Kristina Zakrisson (s)

Maria Stenberg (s)

Lars U Granberg (s)

Leif Pettersson (s)

Hannah Bergstedt (s)