Motion till riksdagen
2007/08:N368
av Lars Wegendal och Tomas Eneroth (s)

Standbyläge


s43010

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utforma system som hindrar elektroniska apparater från att stå i standbyläge.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om ökad information om standbylägets negativa miljöpåverkan.

Motivering

Idag har vi allt fler maskiner i våra hem och på våra arbetsplatser som när de inte används står i vänteläge (standby). Trots att apparaterna inte används förbrukar standbyläget runt 0,65 kWh per dygn motsvarande 237 kWh på ett helt år. Det motsvarar att man har en ugn påslagen på 200 grader ca 142 timmar eller nästan sex dygn! Under sin livstid drar faktiskt många apparater mer ström när de inte används än under den tid de används. De flesta apparater är mer av än på, därför drar de mer el över tiden i vänteläge.

Strömeliminatorer och adaptrar till diverse elektroniska apparater drar också ström. En strömadapter kan förbruka runt 0,2 kWh per dygn motsvarande ca 70 kWh år bara genom att sitta i vägguttaget utan att användas. Mätningar visar att de sammanlagda energiförlusterna från standby och strömadaptrar i ett normalhushåll uppgår till mellan 300–700 kWh per år.

Det handlar allra minst om några hundralappar per år för ett vanligt hushåll, men det kan vara mycket mer för den som har mycket hemelektronik. Totalt motsvarar det två procent av Sveriges totala elförbrukning. Två procent till ingen nytta. Det är onödiga pengar och en energiförbrukning som helt i onödan påverkar miljön.

För att minska energianvändningen och på så sätt förbättra vår miljö bör brukarna upplysas om vilken energibesparing det är att stänga av sina apparater istället för att låta dem stå i standby.

Problemet med standby gäller inte bara privatpersoner. Även företag, kommuner och myndigheter måste ta sitt ansvar. Man bör man ställa krav på tillverkarna och producenterna att utveckla system som gör det enkelt att slå ifrån standbyläge. På arbetsplatser bör det gå att utveckla system så alla maskiner stängs av vid vissa tidpunkter då inte personalen är på plats.

Genom ökad information och bättre system kan vi befria oss från den helt onödiga miljöpåverkan som standbyläget innebär.

Stockholm den 5 oktober 2007

Lars Wegendal (s)

Tomas Eneroth (s)