Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om inrättande av ett internationellt center för regional tillväxt, entreprenörskap och innovationer i Örebro.
Sverige behöver på olika sätt arbeta för att möta och bli en aktiv part i globaliseringen. En del av globaliseringen är ”Regionernas Europa”. Det pågår en snabb regionalisering inom EU och Sverige måste hänga med samtidigt som vi måste bli bättre på att bevaka och forska kring tillväxten i området. Regionaliseringen är ett faktum i Europa och i Sverige är vi på god väg. Det finns ett stort behov av att möta denna globalisering och inrätta ett internationellt center för regional tillväxt, entreprenörskap och innovationer. Det skulle möjliggöra för Sverige att få en större andel av EU:s strukturmedel och forskningsstöd, samtidigt som vi får in ny kunskap och kan förmedla svenska erfarenheter till övriga länder och regioner i Europa.
EU:s strukturfonder ger 30–40 miljarder kronor till åtta svenska storregioner under de kommande sju åren. EU:s sjunde ramprogram för forskning och utveckling har en samlad budget på cirka 300 miljarder kronor och ramprogrammet för konkurrenskraft och innovation (CIP) har en budget på 33 miljarder kronor. Även en stor del av dessa medel ska gå till regionala satsningar. Det är för Sverige mycket stora resurser, som vi i allt för liten omfattning utnyttjar.
Samtidigt är den svenska kunskapen om vad som sker i EU:s regioner bristfällig. Detta skapar effektivitetsproblem och hämmar entreprenörskap och kommersialisering av innovationer i Sverige. På sikt bromsar det Sveriges möjligheter till en hållbar ekonomisk tillväxt. Vi behöver bli bättre på att ta till oss positiva effekter av en ökad globalisering, inte minst på regional nivå, för att därigenom skapa en effektiv innovations- och entreprenörskapspolitik.
Den nödvändiga kompetensen – som ska komma alla svenska regioner till del – finns i Örebro län och Mälardalsregionen. Forum för småföretagsforskning (FSF) har initierat ett europeiskt forskningssamarbete IPREG (Innovative Policy Research for Economic Growth). Idén är att bygga upp liknande organisationer som FSF i andra länder för att kunna skapa internationella nätverk och samarbeten med forsknings- och utvecklingsorganisationer. Sådana samarbeten finns nu i 14 europeiska länder. I Örebro och Mälardalsregionen finns också Almi Företagspartner, EU:s euroinfocenterverksamhet, Brysselkontoret Central Sweden, Startcentrum med Ung entreprenörskapsvecka och relevant forskning vid Örebro universitet och Mälardalens högskola samt inte minst ett omfattande samarbete med både små och stora företag.
Genom den kompetens och kunskap som finns i regionen skapas ökad förståelse mellan forskare, politiska beslutsfattare på olika nivåer samt organisationer som arbetar med dessa frågor. Företagare och näringslivsorganisationer behöver även ges nya möjligheter att påverka internationella kunskapsprocesser. Samtidigt behöver de som ska formulera den praktiska näringslivspolitiken bättre metoder för uppföljning och jämförelse mellan olika politiska insatser såväl på nationell som regional nivå runt om i Europa.
Det har under årens lopp skapats en mängd kontakter mellan organisationer i länet, EU-regioner och EU-kommissionen, som möjliggör ökad kunskapsöverföring och kompetensutveckling bland svenska småföretagare och entreprenörer. Det är nu läge att skapa samarbete med andra i ett internationellt regionalt center som kan ta tillvara möjligheterna med de nya strukturfondernas program, inte minst inom den s k policyrelevanta forskningen som bedrivs av FSF/IPREG, samt dra lärdomar från vad som sker i andra regioner och länder runt om i Europa.
Det handlar om ett modernt sätt att utveckla förutsättningarna för regional tillväxt, tätt sammanknuten med svensk och internationell forskning. Den bärande idén är att forma ett regionalt kunskapscenter med nätverk i hela Europa. Ett inrättande av ett internationellt center för regional tillväxt, entreprenörskap och innovationer i Örebro bör därför komma till stånd. Detta bör ges regeringen tillkänna.