Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om människors möjligheter att bo där de vill.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om nödvändigheten av att tillförsäkra befolkningen tillgång till bredband eller motsvarande för acceptabel Internetuppkoppling i hela Dalsland och Värmland.1
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om KY-utbildning i Dalsland.2
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att klassa Dalsland som ett s.k. skogslän.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att pröva möjligheten till avdragsrätt för resor också gällande resor till och från barnomsorg.3
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om gränshinder i regelsystemet för gränsgångare beträffande arbete, tjänster, arbetsmarknadsförsäkringar, sjukförsäkringsförmåner och varor mellan Sverige och övriga nordiska länder.4
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om riskkapital.
1 Yrkande 2 hänvisat till TU.
2 Yrkande 3 hänvisat till UbU.
3 Yrkande 5 hänvisat till SkU.
4 Yrkande 6 hänvisat till UU.
Dalsland och Värmland har båda stora naturrikedomar, skönhet och enorma utvecklingsmöjligheter samt ett stort antal företagare och entreprenörer. För att ge dessa bygder verktyg för hållbar tillväxt och utveckling, samt att på bästa sätt tillvarata den potential som finns, krävs politiska beslut om företagande samt satsningar på infrastruktur och samhällsservice. Det krävs också en attitydförändring hos många beslutsfattare att våga tro på den enskilda människans kraft att både förändra och förbättra sin livssituation. Tack vare en ny regering finns nu ökade möjligheter till viktiga insatser för människor och bygder att utvecklas.
Det är en liberal utgångspunkt att människor ska kunna bo där de själva vill och där ha möjlighet till ett bra liv. Då tas hela Sverige i bruk och hela Sverige lever. Det ger enligt Folkpartiet tillväxt i hela landet. Folkpartiet liberalerna föreslår i programmet Bo där du vill utökade möjligheter för lands- och glesbygd. I denna motion pekar vi på möjligheterna i Dalsland och Värmland och föreslår kompletteringar. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.
Att leva i gles- och landsbygd är fantastiskt på många sätt men innebär också svårigheter. Att kunna färdas till arbetet är en självklarhet men bättre möjligheter genom exempelvis avdragsrätt för resor till och från barnomsorg bör utredas.
För att till fyllest kunna fungera väl i lands- och glesbygd krävs inte minst en möjlighet att via den nya tekniken kunna erhålla snabb och säker uppkoppling via Internet. Det är därför nödvändigt att tillförsäkra befolkningen tillgång till bredband eller motsvarande teknik för att erhålla en acceptabel tillgänglighet och Internetuppkoppling i hela Dalsland och Värmland.
Dalsland skulle bättre kunna utvecklas om en realistisk hantering av landskapet sker genom att exempelvis klassa Dalsland och Norra Älvsborg som ett så kallat skogslän. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.
Det finns mängder av möjligheter för ett attraktivt Dalsland och Värmland med goda kommunikationer, god infrastruktur, bra företagsklimat, trygghet och säkerhet via fler poliser, väl fungerande sjukvård, minskat drogmissbruk, minskad brottslighet, ett ekologiskt hållbart område, goda utbildningsmöjligheter, välutbildade dalslänningar och värmlänningar och ett bättre samarbete över läns- och landsgränserna.
Tillgång till goda utbildningsmöjligheter är en viktig hörnsten. Universitetet i Karlstad och Högskolan Väst är bra exempel på utbildningens betydelse för ett helt län/region. Enligt uppgifter från Myndigheten för kvalificerad yrkesutbildning (KY) pågår för närvarande ingen KY-utbildning någonstans i Dalsland. Det anser vi vara en stor brist eftersom kvalificerad utbildning är ett viktigt instrument för att främja industriell och annan utveckling. Det är angeläget att snabbt få till stånd planer på KY-utbildning i Dalsland. Med hänvisning till det akuta läge som just nu råder kring bilindustrins fortlevnad i dessa regioner förs ofta behovet av utbildningsresurser för medarbetare fram. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.
Saabs långsiktiga framtid i Trollhättan är oviss. Det berör tusentals arbetstillfällen på fabriken samt ett stort antal underleverantörer i både Dalsland och Värmland. Tvingas Saab skära ned ytterligare skulle detta få förödande konsekvenser för hela Västsverige.
Genom att Värmland är en egen region har länet möjligheter att söka samarbete med andra, både över regions/länsgränserna och över riksgränsen mot Norge. Det är ett samarbete över landgränsen som måste följas upp av förenklingar i gränspassering av både tjänster, arbetsmarknadsförsäkringar, sjukförsäkringsförmåner och varor mellan de nordiska länderna. Detta är ett arbete som Nordiska rådet arbetat med under lång tid och som kräver uppbackning från samtliga nordiska länder. Gränshindren måste få sin lösning inom en snar framtid. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.
Småföretagare är basen för landets tillväxt. Snåriga regler och tungrodd byråkrati drabbar framför allt landsbygden där de flesta enmans- och fåmansföretagen finns. Riskkapital är en bristvara för småföretagare i Dalsland och Värmland och andra glesbygdslän i Sverige. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.
Småföretagaren är glesbygdens och landsbygdens räddare. Här ingår ju både jord- och skogsbrukare samt alla andra som kan bli självgående via eget företagande och kanske med en eller flera anställda rädda många orter i Dalsland och Värmland.