Motion till riksdagen
2007/08:N345
av Inger Jarl Beck m.fl. (s)

Enhetliga system för biogasanvändningen


s13104

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om enhetliga system för biogasanvändningen.

Motivering

Samhället har i idag stora behov av att ersätta fossila energislag med förnybara. Dessa behov kommer ur den miljöpåverkan växthusgaserna från de fossila energislagen ger och även den instabila internationella energimarknaden för fossil energi.

Biogas är det renaste av alla bränslen, det bränsle och drivmedel som reducerar koldioxidutsläppen mest och som samtidigt har de lägsta utsläppen av föroreningar som svavel, kväveoxider, sot och partiklar. Användning av biogas ger dubbla miljövinster då gasen uppsamlas från reningsverk, deponier, gödselbrunnar och avfall och används för att ersätta fossil energi.

Utsläppen av växthusgaser i Sverige uppgår till 70 000 kiloton koldioxidekvivalenter. Utsläppen av metan står för 8 % av dessa, räknat som koldioxidekvivalenter. Den biogas som produceras idag produceras genom uppsamling av det metan som läcker från samhällets verksamheter samt rötning av organiskt material som om det inte insamlas och rötas också bidrar till metanutsläppen. När den producerade biogasen används för att ersätta fossil energi görs dubbla vinster. Well to Wheels analyser visar att då gödsel rötas till biogas, som sedan används som drivmedel, uppnås 180 % koldioxidreduktion per använd energienhet. Det finns en outnyttjad resurs på 6–7 TWh biogas inom avfall och avloppsrening i landet samt ca 4 TWh biogas som kan produceras genom rötning av gödsel. Ytterligare ca 5 TWh räknas finnas outnyttjad i den vall som kan produceras på mark i träda. Genom rötning av dessa outnyttjade resurser skapas även en utmärkt gödsel som kan återföras till jordbruksmarken och på så sätt medföra att import av energikrävande handelsgödsel minskar. Biogasen kan produceras lokalt och användas lokalt och på så sätt minska energianvändning inom transportsektorn. Att nyttja dessa resurser är hållbart och kommer vara avgörande vid utveckling av hållbara städer och ett hållbart samhälle.

Livscykelanalyser i Oljekommissionens utredning ”På väg mot ett oljefritt Sverige” visar att nettoenergiutbytet vid produktion av biogas som drivmedel från energigrödor är i paritet med andra generationens biodrivmedel, med andra ord har vi redan nått de hållbara produktionsmetoder som syntesrapporten efterfrågar. RME och etanol ger mindre än hälften av den transporttjänst som biogas kan ge. Då vår åkerareal är begränsad och matproduktion är det primära användningsområdet för jordbruksmarken måste de energieffektivaste bränslena premieras. Andra generationens biogas tillkommer genom termisk förgasning vars potential uppskattas till minst 40 TWh med bara inhemsk råvara. Om import av råvara tillkommer ökar produktionspotentialen men även här är råvarutillgången begränsad, vilket kräver premiering av de mest energieffektiva produktionsmetoderna. Biogas och vätgas uppvisar tydligt högre energiutbyte vid produktionsprocesserna än alla andra bioenergislag som kan tas fram genom termisk förgasning vilket framgår i Oljekommissionens slutrapport. De första kommersiella anläggningarna för biometanproduktion genom termisk förgasning planeras tas i drift 2012 i Malmö och Göteborg.

För att få ut mest hållbara effekt av biogasen måste man se helheten d.v.s. hela system från produktion av biogas till konsumtion. Systemet ”från ax till limpa” måste vara hållbart och ekonomiskt konkurrenskraftigt. Därför är det väsentligt att regeringen redovisar en plan för riksdagen som innehåller enhetliga system för användandet av biogas som hållbar energikälla.

Stockholm den 2 oktober 2007

Inger Jarl Beck (s)

Ronny Olander (s)

Bo Bernhardsson (s)

Morgan Johansson (s)