Motion till riksdagen
2007/08:N338
av Sven Bergström och Birgitta Sellén (c)

Lokalisering av statlig verksamhet


c490

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att nytillkommande statlig verksamhet i första hand ska lokaliseras utanför Stockholmsregionen.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en långsiktig och strategisk decentraliseringsplan med mål för omlokalisering av statlig verksamhet, statliga verk, myndigheter och bolag från huvudstadsregionen till andra delar av landet.

Motivering

I samband med större försvarspolitiska beslut under senare tid har omlokalisering av statlig verksamhet varit en del i ”kompensationen” till de orter som förlorat försvarsjobb. Detta har varit bra, men det räcker inte med den typen av akutinsatser utan det behövs också en genomtänkt långsiktig strategi för omlokalisering av statlig verksamhet för att ge utsatta orter i olika delar av landet möjligheter att utvecklas. Sollefteå i Västernorrland och Söderhamn i Gävleborg är exempel på tidigare försvarsorter som fortfarande har ett mycket besvärligt läge.

Fortfarande förefaller dock centraliserings- och storskalighetsfilosofin från tidigare år genomsyra en hel del av statliga myndigheters och verks tänkande. Inte minst förslagen om att fortsätta nedläggningen av tingsrätter i olika delar av landet samt centraliseringen inom skatteverk och försäkringskassa tyder på detta.

I en fyrpartireservation av allianspartierna (m, fp, kd och c) från december 2004 slås fast att ”en ny och mer kraftfull metodik måste användas för att nå målen, dvs. bryta centraliseringen och omlokalisera statliga arbetstillfällen från huvudstadsregionen till Norrland och andra delar av landet. I första hand krävs att regeringen lägger fast en långsiktig och strategisk plan med mål för omlokalisering av statlig verksamhet.” Detta är en mycket god ambition som det finns all anledning att snarast omsätta i praktisk politik.

Flera europeiska länder genomför omfattande omlokaliseringar av statlig verksamhet från huvudstadsområdena till andra orter. I Storbritannien har utflyttning av statliga jobb skett i olika omgångar sedan 1960-talet. För några år sedan tog den brittiska regeringen initiativ till att flytta ut minst 20 000 statliga arbetstillfällen. Departementen har identifierat 27 000 jobb som kan flytta från London och sydöstra delen av landet till andra platser i Storbritannien. Decentraliseringen är nu i full gång.

Den irländska regeringen genomför också en omfattande decentralisering av statlig verksamhet från Dublin till andra platser på ”den gröna ön”. År 2003 annonserade den irländska regeringen en omfattande decentraliseringsreform. Över 10 000 statliga jobb håller nu på att omlokaliseras från huvudstaden till 58 andra platser runt om på Irland. I Norge diskuteras också förslag om att flytta ut många tusen statliga arbetstillfällen från Oslo till andra delar av landet i syfte att stärka distrikten.

Även i Sverige finns det all anledning att genomföra en omfattande omlokalisering av statlig sysselsättning från huvudstadsregionen till andra delar av landet. Det hittillsvarande slentriantänkandet att lokalisera de flesta nya myndigheter till Stockholm eller dess närhet måste omgående brytas och en genomgång göras av vilka myndigheter, statliga verk och statliga bolag i huvudstaden som kan flyttas till andra delar av landet.

En omlokalisering av statlig verksamhet ligger såväl i huvudstadens som i övriga landets intresse. I Stockholm minskar exploateringstrycket och trängseln, attraktiva lokaler frigörs och hyreskostnaderna för staten minskar. För de mottagande regionerna bidrar lokaliseringen av kvalificerade tjänster till en breddad arbetsmarknad, ökad skattekraft, stärkt efterfrågan på service och i förlängningen till ökad tillväxt. Län och regioner ges bättre förutsättningar för en positiv utveckling om staten på detta sätt tar ett ökat ansvar för var man lokaliserar verk, myndigheter och bolag.

Det krävs en långsiktig och genomtänkt politik för att ge alla delar av Sverige bättre förutsättningar att växa och utvecklas. Staten har ett stort ansvar att genom att styra lokaliseringen av sin egen verksamhet aktivt bidra till detta. Det är därför hög tid att gå från ord till handling och genomföra en omfattande omlokalisering av sysselsättningen inom den statliga sektorn.

Stockholm den 4 oktober 2007

Sven Bergström (c)

Birgitta Sellén (c)