Motion till riksdagen
2007/08:N337
av Ewa Thalén Finné och Margareta Pålsson (m)

Fjärrvärmen


m1262

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att avreglera fjärrvärmen.

Motiv för vårt förslag

En konkurrensutsatt marknad fungerar alltid bättre än ett monopol. Det är tack vare konkurrens som utveckling och förbättring sker. Elmarknadens monopol har avvecklats bit för bit, nu är det dags att gå vidare.

I dag sitter många konsumenter fast i ett fjärrvärmesystem där de i realiteten inte kan påverka sina priser. Fjärrvärmeaktörer kan bygga nya anläggningar, och även om en sådan investering kan vara ekonomiskt mycket tveksam kan den alltid räknas hem genom höjda taxor. Detta sker utan att konsumenten kan agera, det är bara att betala en ny högre taxa. En tillsynsmyndighet behövs som bevakar hur kommuner och andra aktörer sätter sina taxor, eftersom det i princip är en monopolmarknad, och dessutom bör en avreglering av fjärrvärmemarknaden möjliggöras. Ett sätt att öka konkurrensen är, till exempel, att en industri med mycket spillvärme får möjlighet att sälja den värmen på det lokala fjärrvärmenätet direkt till konsumenten. För att börja skapa konkurrens och ett sunt marknadstänkande även på fjärrvärmemarknaden måste handeln med fjärrvärme avregleras och en tillsyn av taxesättningen skapas.

Idag är det bara fjärrvärmen kvar att avreglera på energisidan. Den 1 juli i 2007 öppnades naturgasmarknaden upp för hushållen. Förr har konsumenten varit tvingad att köpa gas av samma företag som äger gasledningen. Nu får konsumenten möjlighet att välja mellan olika leverantörer. Detta är en av raden av avregleringar inom energisektorn, som visar att det är möjligt att skapa en konkurrensutsatt marknad som på sikt kommer att pressa priser och ge konsumenter bättre service och billigare pris. Det sista monopolet inom energisektorn bör nu också falla.

Fler kommuner borde följa Täbys exempel, där man som första kommun fattat beslut att se över förutsättningarna för ett fjärrvärmenät med konkurrens. Kommuninvånare och fastighetsägare ska nu få möjlighet att köpa värme till sina fastigheter från konkurrerande värmeleverantörer.

Om fjärrvärmen avreglerades skulle inte bara kostnaderna minska, utan så även våra farliga utsläpp. Så mycket som 2 miljoner mindre ton av skadliga koldioxidutsläpp skulle en avreglering innebära, vilket i sin tur skulle minska Sveriges totala utsläpp av koldioxid med 1/13.

Mot bakgrund av resonemanget ovan borde regeringens kommande proposition om fjärrvärmemarknaden ge förslag som underlättar för en avreglering.

Stockholm den 3 oktober 2007

Ewa Thalén Finné (m)

Margareta Pålsson (m)