Motion till riksdagen
2007/08:N331
av Berit Andnor m.fl. (s)

Omställningsarbetet i Östersund


s45113

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om omställningsarbetet i Östersund.

Motivering

I och med riksdagens beslut om ändrad inriktning för försvarsmakten i december 2004 lades garnisonen och Försvarets tekniska skola ned i Östersund och 1 440 arbetstillfällen försvann från länet. Östersund var en av de orter som var mest beroende av militär verksamhet.

Dåvarande riksdag fattade beslut om omställningsåtgärder. Arbetet med att verkställa detta har lagt en viktig grund för framtidstro och optimism, en process som pågår och som har fungerat mycket bra. Men under det senaste året har den nya regeringens politik spridit oro att den inte har för avsikt att fullfölja det påbörjade omställningsarbetet.

Utgångspunkten för omställningsarbetet var, att utlokaliseringarna på ett bra sätt skulle finna sig till rätta vid sidan om samt tillsammans med befintlig verksamhet och regionens ambitioner. Ett sådant var analysklustret med Arbetslivsinstitutet, Mittuniversitetet, Glesbygdsverket, Institutet för tillväxtpolitiska studier, Statens institut för kommunikationsanalys och Nutek.

Därefter lades Arbetslivsinstitutet ned, vilket innebar 30 förlorade arbetstillfällen. I ett internt projekt har Näringsdepartementet nu sett över verksamheterna och organisationen för Glesbygdsverket, Verket för näringslivsutveckling och Institutet för tillväxtpolitiska studier. Resultatet av den översynen innebär att Glesbygdsverket och Nutek slås samman till en ny myndighet och att Institutet för tillväxtpolitiska studier blir en ny myndighet. Följden för Östersunds del skulle kunna bli en förlust av omkring 90 arbetstillfällen.

Beslutet om att förstärka Mittuniversitetets forskningsanslag i Östersund var mycket välkommet. Det skulle användas till att stärka forskningsprofilerna på Campus Östersund och låg mycket väl i linje med etableringarna av statliga myndigheter och länets egna utvecklingsstrategier. Nu kom inte pengarna att användas till det som omställningsarbetet syftade till, utan nyttjades till annat inom universitetet.

Fängelseetableringen i Östersund med dess cirka 125 arbetstillfällen ingår i omställningsarbetet, men har ännu inte genomförts. Inga beslut eller andra signaler pekar på att den inte ska genomföras, men det behövs en beredskap om kriminalvårdens planer ändras.

För Östersund och hela Jämtlands län är varje arbetstillfälle viktigt. Och varje arbetstillfälle och verksamhet som stärker och utvecklar befintliga kluster är av mycket stor betydelse. Riksdagen kan nu slå fast att de tidigare arbetstillfällena i försvaret ska ersättas fullt ut. Ett sådant beslut kommer att skingra den oro som finns i länet i och med den förda politiken enligt ovan. Vi anser att det är av mycket stor betydelse att riksdagens tidigare beslut om omställningsarbetet i Östersund och Jämtlands län fullföljs.

Stockholm den 2 oktober 2007

Berit Andnor (s)

Gunnar Sandberg (s)

Marie Nordén (s)