Motion till riksdagen
2007/08:N325
av Ronny Olander m.fl. (s)

Ledningsnät för natur- och biogas


s45231

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om ledningsnät för naturgas och biogas.

Motivering

Till skillnad från andra länder inom EU har den svenska infrastrukturen för energigas en mycket begränsad utbyggnad. Av Sveriges nästan 300 kommuner har endast drygt 30 tillgång till ett ledningsnät för natur- och biogas. Gasnätet når inte de regioner i Mellansverige som verkligen behöver naturgas för exempelvis industrins bränsleförsörjning eller för högeffektiv kraftvärmeproduktion. För den svenska industrin innebär detta en sämre energimarknad jämfört med om naturgas hade funnits som komplement eller ersatt kol, olja, gasol och andra bränslen.

En utbyggnad av infrastruktur för naturgas öppnar också upp för möjligheter att leda biogas i nätet. Redan idag inblandas biogas i det befintliga gasnätet i sydvästra Sverige. Den fordonsgas som används i Sverige består av en större del biogas än naturgas.

Det är viktigt att konstatera att det inte finns något motsatsförhållande mellan naturgas och biobränsle. Tvärtom kan naturgasen bana väg för biogas genom att det byggs ut ledningar och görs förberedande investeringar för gasanvändning i exempelvis industrier.

I industrin kan naturgas spela en viktig roll eftersom det är ett rent bränsle med hög verkningsgrad som kan användas till nästan alla industriella processer. Naturgas har bland annat fördelar genom att bidra till en ren och god arbetsmiljö jämfört med flera andra bränslen.

Utan en utbyggnad av ledningsnätet riskerar vi att få en tudelning där en del av svensk industri står med ena benet på kontinentens spelplan medan den energikrävande industrin i övriga delar av landet får sämre villkor till följd av att man saknar tillgång till naturgas.

Regeringen bör se till att tillståndsprocesserna för ledningsprojekten inte onödigtvis blir utdragna, vilket kan innebära att svensk industri får konkurrensnackdelar. Om utbyggnaden av naturgasnätet inte ges den möjlighet som den har i övriga EU, kan det också få konsekvenser för biogasen som förblir ett begränsat lokalt alternativ med en småskalig och dyr infrastruktur.

Med tanke på de utmaningar som energiförsörjningen står inför behövs idag alla alternativ. Sverige har inte längre råd att ha en tvekande inställning. För att vår industri inte ska förlora i konkurrenskraft i jämförelse med sina europeiska motparter krävs en energipolitik som än mer välkomnar ett väl utbyggt ledningsnät av infrastruktur för naturgas och biogas som försörjer alla viktiga industriregioner i Sverige.

Stockholm den 3 oktober 2007

Ronny Olander (s)

Hillevi Larsson (s)

Claes-Göran Brandin (s)

Gunnar Sandberg (s)