Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om dels nyetablering, dels befintliga statliga verks och myndigheters utlokalisering till olika delar av landet.
De utlokaliseringar av statliga verk och myndigheter som skett är resultatet av en medveten politisk vilja. Det har handlat om att bygga regionala kompetenscentrum där såväl statlig verksamhet, högre utbildning som övrigt näringsliv ska kunna utvecklas på ett sätt som bidrar till regional utveckling och stabilitet. Denna inriktning har på många håll i landet varit av avgörande betydelse för att klara strukturomvandlingar och hitta en väg för att utvecklas i nya banor. Utlokaliseringarna har skapat en plattform för denna utveckling och därmed breddat och stärkt den lokala arbetsmarknaden.
Den statliga sektorn är precis som det övriga samhället föremål för återkommande och ständig förändring. Omorganisationer genomförs, distriktsindelningar förnyas, verksamheter flyttas och startas upp i ny tappning. Tyngdpunkter i organisationen kan förskjutas. Sådant kan leda till att det som var syftet med utlokaliseringarna successivt urholkas. När nya myndigheter startas är det heller inte alltid självklart att frågan om lokalisering utanför Stockholmsregionen står först på dagordningen.
Det är av avgörande betydelse att staten i sin syn på sina verk och myndigheter har hela landets bästa för ögonen. Det måste vara regeringens och de statliga verkens grundläggande åtagande att värna andan och inriktningen i utlokaliseringarna och därmed också motverka tendenser till centralisering. På samma sätt måste regeringen ha som målsättning att upprätthålla ett decentralistiskt perspektiv på den statliga verksamheten och aktivt motarbeta tendenser till ”återlokalisering” . Det är också viktigt att nya statliga verksamheters förläggning prövas med utgångspunkt från perspektivet att ”hela Sverige ska leva”.