Motion till riksdagen
2007/08:N313
av Lars Wegendal (s)

Turism i Kronobergs län


s45083

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om vikten av nationellt stöd till turism i Kronobergs län.

Motivering

Turismen växer snabbt i Sverige och har en stor utvecklingspotential. Mellan åren 1995 och 2005 har den totala turistkonsumtionen i Sverige ökat med drygt 68 procent i löpande priser. Även antalet arbetstillfällen inom turistnäringen har ökat och den sysselsätter idag ungefär 130 000 personer på helårsbasis. Turismens andel av Sveriges totala BNP ligger en bit under tre procent, vilket är mycket blygsamt jämfört med stora turistländer. Även under de senaste åren, då Sverige och västvärlden i övrigt har haft problem med sysselsättningen, har antalet arbetstillfällen turistnäringen kontinuerligt ökat. Turismen har därmed stor betydelse för framtida tillväxt och sysselsättning i hela vårt land.

Att satsa på turismen ger nya förutsättningar framför allt för glesbygden. Därför är turism idag en viktig del i de regionala tillväxtprogrammen. Orörd natur, djupa skogar, ett nära djurliv och en mängd tillgängliga insjöar är självklara för oss, men exotiska för miljoner människor som lever i trånga och nedsmutsade storstäder. Vårt kulturarv är också av stort intresse för turister, vilket bland annat den framgångsrika satsningen på turism som gjorts i Kronobergs län visar. Där har Glasriket och Kosta i Lessebo kommun stått i centrum för utvecklingen. Ett annat exempel är satsningen i Älmhults kommun vid 300-årsfirandet av Linnés födelse. Besöksantalet ökade från 15 000 till beräknade 80 000 vid Linnés Råshult.

Det finns många andra exempel intressanta besöksmål i Kronobergs län. Bland dem finns Smålands museum, som är landets äldsta länsmuseum med anor från 1790-talet. I museet ingår Sveriges glasmuseum som har en nationell uppgift att samla, dokumentera och visa svenskt glas. Sagomuseet i Ljungby levandegör den muntliga berättartraditionen i Sverige med sagor och sägner om tomtar och troll, näcken och skogsfrun, maror och gastar som i alla tider har roat och förskräckt folk. Svenska Emigrantinstitutet med Utvandrarnas hus har som syfte att bevara arkiv, intervjuer och minnen från den svenska emigrationsepoken 1846-1930, då drygt en miljon svenskar lämnade landet. Till följd av invandringen till Sverige under senare årtionden har uppdraget för institutet vidgats till att även dokumentera invandrarnas erfarenhet av att lämna sina hemländer för Sverige. Att byta land och lära känna ett nytt är universella erfarenheter.

Den socialdemokratiska regeringen tillsatte en utredning med uppdraget att bland annat analysera möjligheterna till ökade gemensamma marknadsföringsinsatser för svensk turism. Utredningen konstaterar att turismen genererar stora intäkter till Sverige och då utländska turister ger inkomster i utländsk valuta är detta att betrakta som exportinkomster. Utredningen vill att fler utländska besökare ska få ta del av all den historia, natur och de upplevelser som finns att erbjuda i Sverige. Utredningen menar också att turism är en viktig möjlighet att utveckla naturreservat och nationalparker som en resurs för regional utveckling.

Utredningen framför en del konkreta förslag i sin rapport som lämnades våren 2007, men inga av dem har ännu så länge visat sig i regeringens politik. Det är viktigt att ta tillvara den internationella publicitet som Sverige fått med anledning av exempelvis Linné-jubileet och andra liknande satsningar. Det är viktigt att kommunerna och de mindre länen i sydöst samarbetar kring marknadsföring av regionen för att tillsammans locka ett brett spektra av besökare som kan få lite av varje av det rika utbudet. Men det är också nödvändigt att regeringen fortsätter med det nationella stödet till lokala och regionala turistsatsningar för att ta tillvara på besöksnäringens potential för tillväxt och utveckling. Detta gäller inte minst marknadsföringen av Sverige som turistland.

Stockholm den 3 oktober 2007

Lars Wegendal (s)