Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av ett gott företagsklimat i Sverige.
I den internationella högkonjunktur som nu pågår är det viktigt att svenska företag kan växa både lokalt och ha en internationell strategi. Både små och stora företag har möjligheter att dra nytta av den rådande högkonjunkturen och det är bra. Men naturligtvis ska det inte ske på bekostnad av sämre löner, sämre trygghet för de anställda och dumpade sociala skyddsnät.
Att Sverige har haft ett gott företagsklimat länge är bra. Antalet nystartade företag var förra året fler än sedan mätningarna började 1987. Antalet nystartade företag 2005 uppgick till 44 585 stycken, vilket innebär en ökning med knappt 7 procent jämfört med 2004, då antalet nya företag enligt reviderade uppgifter uppgick till 41 792. Företagen har naturligtvis också haft nytta av att det varit ordning och reda i ekonomin, låg ränta och goda förhållanden mellan arbetsmarknadens parter.
Företag varierar i storlek, inriktning och branscher, men de förenas ändå i många gemensamma erfarenheter. Globaliseringen är redan här. Den är inte en fråga för framtiden, utan en del av vardagen. Globala framgångar står inte i motsatsförhållande till lokal utveckling. Tvärtom vittnar många om hur verksamheten på hemmaplan kunnat stärkas och utvecklas när företaget internationaliserats.
Globaliseringen ställer krav på politiska förändringar och samarbete över gränserna. Ett gott företagsklimat för att klara internationell konkurrens är viktig för företagen men också för de anställda, konsumenterna och för Sveriges ekonomi. Det viktiga är att de näringspolitiska förutsättningarna är tillräckligt gynnsamma för att det ska finnas många nya och växande företag i vårt land.
Då är det viktigt att företagsklimatet inte försämras med den borgerliga regeringen, vilket vi sett tecken på för småföretag.
Stärkt konkurrenskraft är viktigt och då är både arbetsrätten, miljön och ansvarig ekonomisk politik viktiga komponenter.
Vi måste ha ett näringsklimat i världsklass som även klarar nästa lågkonjunktur.