Motion till riksdagen
2007/08:N299
av Hans Wallmark (m)

Norskt gassamarbete


m1529

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om möjligt svensk-norskt samarbete kring gasleveranser.

Motivering

Det finns en växande insikt om energifrågornas koppling till miljöfrågorna. Användandet av olja, kol och gas påverkar. Kärnkraften och så kallade alternativa energikällor som vindkraften har sina uppenbara för- och nackdelar.

Energi är också en strategisk resurs. Det kunde noteras under den stora oljebojkotten i början av 1970-talet med ransonering som följd i Sverige. Andra länder i vårt närområde har de senaste åren drabbats av påtryckningar och rena hot sammankopplade med energileveranser. I vissa fall har exporten plötsligt upphört.

Frågan om en gasledning mellan Ryssland och Tyskland närmar sig nu en behandling även i Sverige. Den uttalade ambitionen från det ansvariga konsortiets sida är att i alla berörda länder samtidigt göra en ansökan. Det finns detaljer som börjar klarna, exempelvis att en dragning är tänkt väster om Bornholm istället för öster. Inte minst det senare kräver en fullständig analys utifrån svenska fiskares intressen.

Att gasledningen mellan Ryssland och Tyskland skall dras på Östersjöns botten istället för på land är en stor utmaning. De som är tveksamma och kommer med invändningar pekar på allt som lagrats i dyn under decennier. Sedan både första och andra världskriget finns det gift och andra vapen dumpade i vattnet. Är det så klokt att röra i allt detta?

Ett rimligt svar är naturligtvis att det finns fler fördelar med en ledning på land. Det skulle kunna hjälpa en del grannländer att få tillgång till gas. Det handlar också om miljö. Investeringskostnaderna uppges bli lägre även om själva driften kan bli dyrare. Problemet är att företrädarna för det rysk-tyska konsortiet inte verkar uppskatta villkor uppsatta av Polen.

I Sverige brukar man tala om att bästa möjliga miljöteknik skall användas. Det gäller således att visa på fördelarna i vatten framför på land. Det kan bli svårt.

Ifall tillståndsgivningen för en rysk-tysk gasledning drar ut på tiden eller inte blir av genom exempelvis en bättre dragning på land finns det anledning för Sverige att ändå säkra leveranser. Så skulle kunna ske genom samarbete med Norge och byggandet av en gasledning från Nordsjöfälten österut mot den svenska västkusten.

Stockholm den 2 oktober 2007

Hans Wallmark (m)