Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om lokalisering av statlig verksamhet till Kalmar län.
Kalmar län är det län i landet som har minst andel statligt sysselsatta. Enbart 2,9 procent av länets förvärvsarbetare är statligt anställda. Detta ska jämföras med riksgenomsnittet som ligger på 5,9 procent.
Den socialdemokratiska regeringen tog en rad beslut för att utjämna denna orättvisa. Nya statliga jobb etablerades i Kalmar län, bland annat inom kriminalvården, CSN, högskolan och Försäkringskassan. Dessutom tog regeringen ett viktigt principbeslut om att man först ska pröva om all ny eller omlokaliserad statlig verksamhet kan förläggas till Kalmar län. Den borgerliga regeringen vill nu inte längre kännas vid beslutet om att i första hand pröva om statlig verksamhet kan förläggas till Kalmar län. Riksdagen bör därför uttala att tidigare regeringsbeslut ska gälla när det gäller att i första hand pröva lokalisering av statlig verksamhet.
Utöver detta har den omfattande omstruktureringen av flera statliga myndigheter lett till en fortsatt dramatisk minskning av statlig närvaro i länet. Detta nationella återtåg sker helt utan tvärsektoriell analys. Besluten vilar endast på varje sektorsmyndighets egna isolerade prioriteringar, tvärtemot vad Ansvarskommittén betonar i sitt slutbetänkande.
Ansvarskommittén menar att staten måste återsamlas och organisatoriska beslut i olika myndigheter måste föregås av konsekvensanalyser för andra myndigheter och samhällsservicen i sin helhet. Därför bör riksdagen uttala att den nu pågående omstruktureringen av statlig verksamhet omedelbart får ta en ”time out”, till dess att Ansvarskommitténs betänkande fått en seriös politisk behandling.