Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om Forska & Väx-programmet.
Riksdagen begär att regeringen återkommer med ett lagförslag om FoU-kreditering enligt vad som anförs i motionen.
Forskning och utveckling (FoU) är två av de viktigaste faktorerna för att skapa arbetstillfällen och tillväxt. Det behövs ökade resurser i FoU-kedjan: från tillämpad och behovsmotiverad forskning till utvecklingen av produkter, system och tjänster.
Innovationer är i de allra flesta fall en följd av många års utveckling, allt oftare med betydande forskningsarbete. I Sverige satsar staten stora resurser på grundforskning och den svenska forskningen håller en hög internationell kvalitet inom många områden. Den behovsmotiverade forskningen och utvecklingen har däremot fått stå tillbaka, vilket har inneburit att avkastningen på satsade forskningsmedel har varit låg.
Få forskningsresultat har kommersialiserats. Det blir allt mer uppenbart att kommersiella framgångar sällan föds genom forskningsinsatser på högskolor utan oftare av människor med nära relationer till marknadernas problem och behov. Småföretag med utvecklade marknadsrelationer har en stor potential för att identifiera goda utvecklingsidéer, idéer som för kommersialiseringen allt oftare kräver kvalificerade FoU-insatser, exempelvis för att tillämpa nya tekniska rön.
I budgetpropositionen för 2006 aviserades två olika satsningar för att stimulera FoU i små och medelstora företag. Den ena satsningen, programmet Forska och väx, öppnades för ansökningar i december 2005. Programmet, som drivs av Vinnova, erbjuder små och medelstora företag bidrag till tre olika typer av FoU-verksamhet:
Genomförande av FoU-projekt. Bidraget kan uppgå till max 5 mkr och 50 procent medfinansiering krävs.
Förstudie inför ett FoU-projekt. Bidraget kan uppgå till max 500 tkr och täcker upp till 100 procent av kostnaden.
Behovsindentifiering och analys riktat till företag som saknar FoU-erfarenhet. Bidraget kan uppgå till max 75 tkr och täcka upp till 100 procent av kostnaderna.
Söktrycket vid första utlysningen var mycket stort. Så har det också fortsatt. I samband med den senaste utlysningen sökte 366 företag över 600 miljoner kronor. Det Vinnova kunde finansiera var endast 39 småföretag med sammanlagt 50,5 miljoner kronor. Enligt budgetpropositionen skulle det betyda att endast 17 procent av ansökningarna får finansiering, vilket är långt mindre än t.ex. övriga utlysningar hos Vinnova vilka hamnar på 32 procents beviljande.
Projekt som ingår i programmet är sådant som elfri värmepump, övervakning av intensivvårdspatienter med hjälp av mikrodialysteknik, separationsteknik för bioteknikindustrin m.m. Nästa möjlighet att söka medel kommer att ske våren 2008. Under tiden står mängder av småföretag med mycket goda projekt och stampar i portgången. Det stora söktrycket är en tydlig indikation på ett stort behov av ekonomiskt stöd, men också att 100-tals, kanske 1 000-tals små företag bär på kommersiellt lovande innovationsidéer.
Vänsterpartiet menar att en ökning av medelstilldelningen bör ske för att öka Forska och väx-programmets möjligheter till att finansiera fler projekt. Vi anslår därför 50 miljoner kronor för 2008, 100 miljoner för 2009 och 100 miljoner för 2010 utöver regeringens förslag. Detta tas upp i en särskild budgetmotion. Det som här har anförts om Forska och väx-programmet bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Den andra insatsen för FoU i små och medelstora företag i budgetpropositionen 2006 var att det fr.o.m. 2007 aviserades en satsning på 200 000 tkr/år för skatteavdrag för små och medelstora företag som satsar på forskning, utveckling och produktutveckling.
Den här typen av skatteavdrag är inte ovanligt i andra länder. Vårt grannland Norge har t.ex. ett sådant sedan 2001.
Näringsdepartementet lämnade i ett PM i början av 2006 ett förslag på hur ett sådant stöd skulle kunna utformas:
Stöd till FoU får tillgodoräknas företag med minst 1 och högst 250 anställda genom kreditering på skattekonto
Stöd ska kunna ges till FoU och som syftar till att öka företagens konkurrenskraft och affärsnytta
Stödet ska beviljas med högst 35 procent av företagets kostnader för investeringar i FoU, dock högst 2 800 tkr/år i investeringskostnader
Ansökan om stöd ska prövas av Vinnova.
Vänsterpartiet har i budgetmotion 2007/08:Fi276 avsatt 100 miljoner kronor fr.o.m. 2008 för ändamålet och föreslår med anledning av det ett lagförslag om att det införs möjlighet att kreditera skattekontot för små och medelstora företag som investerar i FoU enligt den modell som Näringsdepartementet föreslår i sitt PM.