Motion till riksdagen
2007/08:N285
av Lars Ohly m.fl. (v)

Utgiftsområde 24 Näringsliv


v950

Sammanfattning

Vänsterpartiet anser det helt fel att sälja ut statliga företag, folkets egendom. Historiskt skulle vi inte haft en sådan välutvecklad infrastruktur och ett så livskraftigt näringsliv som vi har om inte statliga företag och verk varit tidiga och kvalificerade beställare samt medverkat till riskkapital. Regeringens kompromisslösa tilltro till marknaden riskerar att underminera många svenska utvecklingsmöjligheter. Därför vill Vänsterpartiet etablera en investerings- och riskkapitalfond som kan ta ett långsiktigt utvecklingsansvar. Små företag kan utvecklas, ge många nya jobb och kanske bli morgondagens storföretag. För att ytterligare stärka de små företagens konkurrenskraft och utvecklingskapacitet vill Vänsterpartiet ge mer pengar till Forska och väx samt införa skatteavdrag för mindre företags FoU-arbete. Turismen är under snabb tillväxt, och särskilt i glesbygden finns möjligheter att stärka näringen. Vänsterpartiet föreslår att stöd kan ges för att utveckla turistprojekt.

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen anvisar med följande ändringar i förhållande till regeringens förslag anslagen under utgiftsområde 24 Näringsliv enligt uppställning:

Anslag

Regeringens förslag (tkr)

Förändring (tkr)

38:1

Verket för näringslivsutveckling: Förvaltningskostnader

334 323

10 000

38:4

Turistfrämjande

99 763

10 000

38:17

Kostnader för omstrukturering och genomlysning av statligt ägda företag

129 850

–100 000

Summa

2 509 224

–80 000

Ingen utförsäljning av statliga företag

Statliga företag har historiskt spelat en avgörande roll som välståndsskapare och motor för utvecklingen av Sveriges näringsliv. Utan en aktiv samverkan mellan stat och näringsliv hade vi inte haft så många internationellt konkurrenskraftiga företag som står för ett stort exportvärde. För att säkra en fungerande konkurrens på olika marknader och klara långsiktiga uppgifter som uppbyggnad av ett hållbart energisystem, minska utsläppen av växthusgaser och bygga en effektiv infrastruktur för IT behöver vi fortsatt statliga företag och myndigheter. Vänsterpartiet avvisar regeringens planer på utförsäljning av statliga företag och det därmed förbundna stödet på 100 miljoner kronor.

Investerings- och riskkapitalfond

Vänsterpartiet tror inte att det är möjligt att återställa den utförsäljning som regeringen har påbörjat. Men vi vill bygga nya stora starka företag. Vi vill säkra en långsiktig välfärd. Vi vill att alla skall ha arbete. Mot denna bakgrund föreslår Vänsterpartiet att en investerings- och riskkapitalfond etableras, se vår motion om ägardirektiv.

Forska och väx

Små företag med utvecklade marknadsrelationer har en stor potential för att identifiera goda utvecklingsidéer – idéer som för kommersialiseringen allt oftare kräver kvalificerade FoU-insatser, exempelvis för att tillämpa nya tekniska rön. Programmet Forska och väx på Vinnova erbjuder små och medelstora företag stöd för kvalificerade utvecklingsprojekt. Det stora söktrycket är en tydlig indikation på ett stort behov av ekonomiskt stöd men också att hundratals, kanske tusentals små företag bär på kommersiellt lovande innovationsidéer. Vänsterpartiet menar att en ökning av medelstilldelningen bör ske och anslår därför 50 miljoner kronor för 2008 och 100 miljoner kronor de följande åren utöver regeringens förslag.

Skatteavdrag för FoU i små företag

Vänsterpartiet vill ytterliggare stärka de små och medelstora företagens incitaments- och utvecklingskapacitet genom satsning på att små företag skall kunna kreditera skattekontot för forskning, utveckling och produktutveckling. Den här typen av FoU-stöd är inte ovanligt i andra länder. Vårt grannland Norge har t.ex. ett sådant sedan 2001.

Vänsterpartiet har i särskild budgetmotion avsatt 100 miljoner kronor från och med 2008 för ändamålet.

Turistprojekt

Turismen är under snabb tillväxt, och särskilt i glesbygden finns möjligheter att stärka näringen. Vänsterpartiet föreslår att 90 miljoner kronor under tre år satsas på att utveckla turistprojekt.

Stockholm den 4 oktober 2007

Lars Ohly (v)

Marianne Berg (v)

Wiwi-Anne Johansson (v)

Hans Linde (v)

Elina Linna (v)

Alice Åström (v)

Kent Persson (v)