Motion till riksdagen
2007/08:N278
av Tommy Ternemar m.fl. (s)

Drivmedel på landsbygden


s43032

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om vikten av att säkerställa tillgången på drivmedel på landsbygden.

Motivering

I hög takt läggs tankställen ned. De stora oljebolagen Shell och Statoil har i stort sett avvecklat sina små stationer. På landsbygden hör försäljning av drivmedel och tillgången på densamma mångt och mycket ihop med den lokala lanthandeln. Det är vanligt att lanthandeln utöver försäljning av livsmedel även bedriver försäljning av drivmedel.

Miljöbalken lägger i dag ansvarat på verksamhetsutövaren/fastighets-ägaren, vilket drabbar privatpersoner som verkat för god service i sin bygd. I vissa fall, konkurser osv. kan kommunen drabbas av saneringskostnaderna. En aktuell fråga är saneringen av bensinstationstomter där försäljningen avvecklas eller kommer att avvecklas. Beroende på dålig lönsamhet används idag otidsenlig teknik, t.ex. slitna pumpar och dåliga betalningssystem, vilket ökar risken för nedläggningar. Servicen försämras på landsbygden om ingen vågar investera i drivmedelsförsäljning på grund av dålig lönsamhet och att ansvarsfrågan är otydlig.

Den ekonomiska belastningen på en affärsfastighet på vilken det funnits en bensinstation gör att fastigheten blir svår att avyttra. Ur miljösynpunkt blir viktiga provborrningar ibland inte utförda när aktörer inte känner till skyldigheter utan säljer fastigheter i ”befintligt” skick. Nya ägare upptäcker problemen först vid kontakter med kommunens miljöenhet.

Lanthandlare som ställs inför höga kostnader för sanering efter bensinstationsverksamhet kan starkt bidra till serviceavvecklingen på landsbygden.

På landsbygden i Värmland är 32 verksamhetsutövare/fastighetsägare ägare av utrustning under mark och därmed ansvariga för en kommande sanering. En lösning är att återinföra den sanerings- och miljöskadefond som tidigare fanns.

Tillgången på drivmedel är extra viktig på landsbygden där avstånden är större. Där är bilen i praktiken ofta det enda färdmedel som finns att tillgå. Det är därför nödvändigt att regeringen ser över vilka möjligheter som finns att säkerställa tillgången på drivmedel på landsbygden.

Stockholm den 3 oktober 2007

Tommy Ternemar (s)

Berit Högman (s)

Ann-Kristine Johansson (s)

Marina Pettersson (s)