Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om långsiktigt stabila villkor för basindustrin vad gäller elpriset.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att analysera olika tänkbara alternativ för att lösa energifrågan för framtiden och för basindustrins överlevnad i Sverige.
Västernorrland är en region som mätt i bruttoregionprodukt (BRP) per capita ligger i Sverigetopp. Det höga BRP-värdet beror på att länet är ett nationellt centrum inom basindustrin inom massa, papper och vattenkraft med höga produktionstal. Skatteintäkterna kommer dock inte regionen utan huvudsakligen statskassan till del.
Även om småföretagandet och tjänstesektorn blir allt viktigare är basindustrin själva livsnerven i Västernorrland. Om basindustrin skulle flytta utomlands vore det en reell katastrof för regionen.
Vid kontakter med basindustrins företrädare i länet har framkommit stor oro med anledning av den aviserade skatten på vatten- och kärnkraft. Syftet med denna skatt har varit välment – dvs. att minska elbolagens övervinster. Kritikerna menar dock att den nya skatten kommer att påverka priset till kunderna. Denna extra skatt blir extra tärande på marginalerna eftersom konkurrensen i en globaliserad värld är påtaglig. Bättre vore att se över skattemodellen för elproduktion. En skattehöjning som tas ut direkt på energiproducenternas vinster över en viss nivå kan vara ett alternativ.
Idag kan svensk industri inte konkurrera med t.ex. de amerikanska, franska eller norska elpriserna. I både Norge och Frankrike kan industrin göra upp om produktionsavtal direkt med regeringen. Kompetensen är god i Sverige och i regionen, men på grund av de höga elpriserna satsas hellre på länder i Sydamerika och i Ryssland – trots att man inte har samma kompetens där men däremot låga elpriser.
För att klara den framtida energiförsörjningen finns många idéer om hur man kan hitta lösningar för energi i framtiden. Det statligt ägda Vattenfall skulle t.ex. kunna spela en viktig roll som långsiktig leverantör av el till konkurrenskraftig kostnad till landets energiintensiva industri. Basindustrin kunde få möjligheter att förhandla elpriser direkt med regeringsföreträdare på samma sätt som i Norge och Frankrike. Ett annat sätt är att underlätta för och stimulera energiproducenter att öka sin produktion och investera i ny produktion till konkurrenskraftig kostnad.
Att bryta sambandet mellan koldioxidavgifter och priset på el skulle kunna ske genom att vi undviker import av fossilt baserad el. Det skulle också innebära väsentliga miljövinster.
Andra förslag är att förenkla och underlätta för nyinvesteringar i vattenkraft. Dagens teknik för utbyggnad av vattenkraft är mycket mer sofistikerad och gör mindre ingrepp i naturen. Norge har goda exempel på detta. Ingreppen kan inte jämföras med de stora ingrepp på naturen som skedde vid vattenkraftsutbyggnader förr i världen. Frågan är dock kontroversiell och har idag knappast något stöd i befolkningen. En annan fråga är möjligheterna att ompröva stoppet för utbyggnad av kärnkraft. I t.ex. vårt grannland Finland bygger man ut kärnkraft. Kärnkraft kan ersätta den smutsiga energi som vi annars måste importera.
Den energiintensiva svenska basindustrin verkar på en global marknad. Även energimarknaderna är i allt högre grad internationella. Det är därför viktigt att regelverket i Sverige inte utformas på ett sätt som försämrar konkurrenskraften för svensk industri. God tillgång på energi är en förutsättning för välstånd. Elektriciteten är mycket viktig inte bara för basindustrin utan även för handeln, jordbruket, servicenäringarna och hushållen. Kort sagt: energin är viktig för hela samhället. Energifrågan står idag högt på agendan i många länder och kräver både långsiktiga lösningar och miljömässiga hänsyn. Regeringen bör därför analysera och utreda olika tänkbara förslag enligt ovan.